• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Ali Emre: Şiir, insanî hizayı gözetmeli

Ali Emre: Şiir, insanî hizayı gözetmeli
Ali Emre, şiir kadar şiirin tüm meselelerine de kafa yoran bir şair olarak hazırladığı 'Şiirin Saçağı Altında' kitabı çevresinde Adem Özbay'ın sorularını cevapladı..
Ali Emre benim için rikkatli şiirlerin şairidir. Onun narin ve naif şiirinde oldukça geniş anlamlar barındıran imgelerle karşılaşırım hep. Şiir kadar şiirin tüm meselelerine de kafa yoran bir şair olarak hazırladığı “Şiirin Saçağı Altında” (İz Yay.) kitabını çıkarmışken biraz söyleşelim istedim. Ben sordum, o cevapladı; ortaya şiirin mühim dertlerine dair çok şeyler söyleyen bu söyleşi çıktı. Umarım şiirle gönüldaş olanlar keyifle okurlar.

Ali Emre’nin, şiir kadar şiirin meselelerine de kafa yorduğunu biliyorduk. Şiire dair yazılarını toplayıp okura sunmanı ‘İşte benim şiirime giden yollar bunlardır.’ diye mi anlamamız lazım, yoksa işin başka bir boyutu mu var?

Bunu kısmen söyleyebiliriz. Kitapta benim şiirime giden yolları gösteren, şiir anlayışımı ve serüvenimi yansıtan yazılar da var elbette. Fakat bunların yanında şiirin genel ve güncel konularını merkeze alan yazılar sayıca daha fazla. Poetik metinlerin yanısıra incelemeler, eleştirel yazılar, polemikler ve öznel değerlendirmeler de içeriyor kitap. Bazen kadim bazen güncel bir sorun olarak şiirin saçağı altında yer tutan çeşitli mevzuların bir bölümüne belli dikkatler, yorumlar ve öneriler eşliğinde yönelen yazılar bunlar.

Çatı yoksa altındakiler ıslanır

Hatırlarsan, Endülüs Edebiyat Dergisi’nde Cahit Zarifoğlu’nun Ahmet Yalçınkaya’ya gönderdiği bir mektubu yayınlamıştım. Orada “Çatı yoksa altındakiler ıslanır, o yüzden önce çatımızı sağlam tutmalıyız.” diyordu. Senin kitabı görünce aklıma birden o geldi. Bu saçaklar o çatının saçakları mı?

Cahit Zarifoğlu’nun sözü güzel, doğru ve anlamlı. “Çatı” ve “saçak” kelimesini, metaforunu çeşitli bağlamlarda kullanan başka şairler, yazarlar da var. Çatı; düşünce ve sanat alanındaki birikimimizin, tercihlerimizin, tasarımlarımızın genel mihveri olarak görülebilir. Bir yola çıkış bilgisi, kapsamlı ve bütüncül bir kılavuz, toparlayıcı bir fıkıh prosedürü. Dağınıklığı, savrulmayı, parçalanmayı azaltan, engelleyen ve koordinatları da az çok belli olan bir düşünsel külliye. Neyi, nasıl çattığımızı, kurduğumuzu, inşa ettiğimizi gösteren, hatırlatan bir zihinsel mimari göstereni. Bu çatı ve onun altında uzanan saçaklar bizi korur, kollar, toplar, bir araya getirir. Aynı zamanda hem kendi evimize hem de gök kubbe altında yer tutan başka çatılara, o çatıların içinde olup bitenlere nasıl yaklaşacağımızı, onlara hangi perspektif ve hissiyatla yaklaşacağımızı da ihsas ve ima eder.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19282/ali-emre-siir-insan-hizayi-gozetmeli.html

Bu haber toplam 903 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim