• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Ali Erkan Kavaklı: Sınıfta kalma sistemi ve meslek liselerinde bir mesleği öğretebilmek

Ali Erkan Kavaklı: Sınıfta kalma sistemi ve meslek liselerinde bir mesleği öğretebilmek
Gelecek seneden itibaren sınıfta kalma sistemi geliyor. Öğretmenlerin eli güçlenecek.

Sosyal medyada sevinç çığlıkları atan öğretmenleri görünce notun silah olarak kullanılma ihtimalini düşündüm, içim “CIZ” etti. Meslek hayatımda yeterince kaprisli ve notu silah olarak kullanan insan gördüm.

Bilenle bilmeyen, çalışkan ile tembel, gayret eden ile yan gelip yatan bir tutulmamalı. 

Tembeller ve dersi kaynatanlar, yeni şeyler öğrenmek isteyen öğrencilere engel olur, zarar verir, öğretmenin enerjisini boşa çıkarır, ders anlatma isteğini yok eder. Bu sebeple dersi öğrenemeyen öğrenciler sınıfta kalmalı.

Sınıf seviyesine uygun bilgi sahibi olmayan öğrenciler “uyum öğrencisi” adı altında okula devam etmemeli. Almanya’da kaldığım yıllarda “Sonder Schule” (özel okul) adı altında devlet okulları vardı, öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler bu okullarda eğitilirdi. Bu okullarda öğretmenlik yapacak öğretmenler 6 sene eğitim görürdü, sınıflar 15 kişiyi aşamazdı. Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler daha küçük sınıflarda daha itina ile hayata hazırlanırdı.

Esas yanlışlık Liselere Giriş Sınavı’ndaki % 10 barajında. Dershaneye ihtiyaç kalmasın, herkes mahallesindeki liseye gidebilsin diye Milli Eğitim Bakanlığı liselere giriş sınavını kaldırmak istedi. Son anda LGS kondu ve ortaokulu bitirenlerin % 10’u fen, sosyal bilimler ve proje okullarına girmeye başladı. 

Geçen sene 2.5 milyon öğrenci üniversite sınavlarına girdi ve öğrencinin % 34’ü bir yüksekokul veya üniversiteye yerleştirildi. 

LGS’de öğrencinin % 10’u seçiliyor, geriye kalan öğrenci için de % 26’lık bir dilim daha üniversite ve yüksekokullara girme şansına sahip, yani yarış devam ediyor.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ali-erkan-kavakli/sinifta-kalma-sistemi-ve-meslek-liselerinde-bir-meslegi-ogretebilmek-31439.html

Bu haber toplam 178 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim