• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ali Haydar Öztürk TYB İstanbul’da Ağırlandı

Ali Haydar Öztürk TYB İstanbul’da Ağırlandı
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde Hasbi Hasbihaller programı gerçekleştirildi.

TYB İstanbul’da gerçekleştirilen program kapsamında ‘Hasbi Hasbihaller’ başlığında Ali Haydar Öztürk ağırlandı. Öztürk, çayların içildiği sıcak bir sohbet ortamında gerçekleşen programda anılarını aktardı.

Ali Haydar Öztürk, hayatını dolu dolu yaşadığının altını çizerek, “Bir memur çocuğu olarak dünyaya gözlerimi açtım. Hasbelkader lisede Büyük Doğu ile tanıştım. O güne kadar biz Gazi Mustafa Kemal hakkında, İsmet Paşa hakkında şiirler yazar, nutuklar çeker ve nutukları dinlerdik. Bir gün elime geçen Büyük Doğu bütün dünyamı değiştirdi” ifadelerini kullandı.

Öztürk, 1950'li yıllarda İstanbul'a geldiğini, başta Üstad Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere arifinden âlimine, âbidinden edibine devrin önemli isimleriyle tanııştığını söyledi.

Babıali yazarlarıyla da iletişim kurduğuna dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Peyami Safa ve kim varsa onların kapısına gitmeye başladım. Aradan birkaç sene geçip biraz palazlanınca, 'Büyük Doğu arada bir kapanıyor. Acaba biz bir şey yapabilir miyiz?' diye arkadaşlarla konuştuk. Büyük Doğu dergisinin taklidi bir dergiyi çıkarmamayı düşünüyorduk. Kapı kapı gezdik. Kimse bir cesaret vermedi. Bize, 'Bu memlekette insanlar az okurlar. Futboldan, paparaziden bahsederseniz derginiz okunur. Fikir derginiz satmaz ama heyecanınızı gidermek istiyorsanız çıkarın.' dediler. Bazı arkadaşlar ayrıldı. Biz birkaç kişiyle Üstad’tan habersiz dergi için uğraşmaya başladık. Kadrosunda Ali Fuat Başgil, Cahit Tanyol, İsmail Hami Danişmend, Kâzım İsmail Gürkan, Mustafa İnan, Münevver Ayaşlı, Nurettin Topçu ve A. Süheyl Ünver gibi isimleri barındıran Türk Ruhu dergimiz bu şekilde ortaya çıktı."

1931 yılında Şanlıurfa’da doğup bugün 86 yaşında olan Öztürk, hatıralarını kitaplaştıracağını ifade etti. Önce Üstad Necip Fazıl’la olan anılarını tek kitap halinde çıkaracağını, ardından ise Çanakkale gazisi olan babasının cephede yaşadıkları da dahil olmak üzere tüm hatıratını yayınlayacağını belirtti.

 

1-(15).jpg

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim