• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ali Nihad Tarlan TYB İstanbul’da Anılacak 40 Yıl Sonra Ali Nihad Tarlan

Ali Nihad Tarlan TYB İstanbul’da Anılacak  40 Yıl Sonra Ali Nihad Tarlan
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ile İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın düzenlediği söyleşiler kapsamında şair, yazar ve tarihçi Ali Nihad Tarlan vefatının 40. yılında anılacak. 24 Mart Cumartesi günü (yarın) Kızalarağası Medresesi’nde yapılacak söyl

Şiir konusundaki ilmî derinliği ile birçok divanı günümüz edebiyatına kazandıran şair, tarihçi ve yazar Ali Nihad Tarlan, TYB İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Daire Başkanlığının düzenlediği “40 Yıl Sonra Ali Nihad Tarlan” isimli programla yâd edilecek. Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz ve Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan’ın konuşmacı olduğu söyleşiyi TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetecek. Çok yönlü bir kültür insanı olan Tarlan’ın edebî ve kültürel şahsiyetinin anlatılacağı programa katılım serbest.

ALİ NİHAD TARLAN KİMDİR?

1898 yılında İstanbul'un Vezneciler semtinde doğdu. Eğitim hayatında Fransız ve Fars edebiyatında derinleşti. Darülfünun'un Fransızca ve Farsça bölümlerini, 1920 yılında da Edebiyat Fakültesini bitirdi. 1919’da Gazi Osman Paşa İdadisi’ne Fransızca öğretmeni tayin edildi. Daha sonra Beşiktaş, Vefa, Davud Paşa, Galatasaray ve Nişantaşı sultanileri ile Kabataş Erkek Lisesi, Maltepe ve Kuleli Askeri Liselerinde; Nartibros, Esayan ve Bezezyan gibi Ermeni azınlık okullarında Farsça, Fransızca, edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yaptı. 1933’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne metinler şerhi doçenti olarak tayin edildi ve 1941'de profesörlüğe yükseltildi. 1972 tarihinde emekli oldu. 1978 yılında vefat etti. Çok yönlü bir hoca olan Ali Nihad Tarlan, ilim ve fikir adamı olmasının yanı sıra şairdir.

Yayımlanmış eserlerinden bazıları şunlardır: Şeyhî Divanını Tedkik, Fuzûlî Divanı Şerhi, Divan Edebiyatında Muamma, Metin Tamiri, Divan Edebiyatında Tevhidler, Hayalî Bey Divanı, Necati Bey Divanı, Ahmed Paşa Divanı, Zatî Divanı, Mevlâna, Mehmed Âkif ve Safahat, Edebi San'atlar, Güneş Yaprak, Kuğular, Makaleler.

 

Etkinlik Adı: 40 Yıl Sonra Ali Nihad Tarlan

Tarih: 24 Mart 2018 Cumartesi

Yer: Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Sultanahmet / İstanbul

Saat: 16.00

İletişim: 0 212 527 75 18

2018_03_24-ali_nihad_tarlan_afis3.jpg

 

Bu haber toplam 1468 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim