• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Ali Nihad Tarlan TYB İstanbul’da Anıldı

Ali Nihad Tarlan TYB İstanbul’da Anıldı
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ile İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın düzenlediği söyleşiler kapsamında şair, yazar ve tarihçi Ali Nihad Tarlan vefatının 40. yılında yâd edildi.

Şiir konusundaki ilmî derinliği ile birçok divanı günümüz edebiyatına kazandıran şair, tarihçi ve yazar Ali Nihad Tarlan, TYB İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Daire Başkanlığının düzenlediği “40 Yıl Sonra Ali Nihad Tarlan” isimli programla anıldı. Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz ve Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan’ın konuşmacı olduğu söyleşiyi TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetti.

 

GERÇEK BİR HOCA

Ali Nihad Tarlan’ın “hocalık” kavramını hakkıyla üzerinde taşıdığını vurgulayan Mahmut Bıyıklı, üniversitelerin gerçek bir üniversite olabilmesini Tarlan gibi birikimi yüksek, şahsiyetli ve vatanperver hocalar sayesinde mümkün olduğunu kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarlan gibi hocalarımızın, talebeyi yetiştirme dertleri vardı. Derslerini fikir ziyafetine dönüştürecek şekilde verimli geçirip gençleri geleceğin Türkiye’sine hazırlıyorlardı. O kuşaktan sonra maalesef büyük bir boşluk oluştu. Adanmış o efsanevi hocaların yerini, derslerde öğrencilerine kendi kitaplarını satmaya çalışan akademisyenler dolduramadı elbette. Merhum Tarlan’ı vefatının 40. yılında rahmetle anıyoruz.”

 

ŞAİRLİĞİ ARAŞTIRMA KONUSU

Tarlan’ın hayat hikâyesindeki önemli anekdotları aktaran Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, Tarlan’ın doktor unvanını alan ilk edebiyatçı olduğunu kaydetti. Ali Nihad Tarlan’ın eğitimcilik geçmişinden söz eden Emeksiz, Tarlan’ın çok çalışkan bir akademisyen olduğunu, edebiyat alanında yeni yöntemler geliştirdiğini ve işinde otorite olduğunu kaydetti.

“Klasik Türk edebiyatının modern bilim ışığında metin şerhlerinin gerçekleşmesinde önemli hizmetleri olmuştur.  Akademiden emekli olmasına rağmen çalışmalarına aynı hızla devam etmiştir. Eski Türk edebiyatı sahasında çok sayıda ehil kişinin yetişmesine vesile olmuştur.” diyen Emeksiz, Tarlan’ın çok çeşitli türlerde şiirler yazdığını, şairliğinin ve şiire bakışının araştırılmaya değer olduğunu ifade etti.

 

UYANIŞ ÇİZGİSİNİN TEMSİLCİSİYDİ

Klasik edebiyatımıza ülkemizde ve dünyada geliştirilen iftiralı yaklaşımların Ali Nihad Tarlan Hoca ile aşıldığını kaydeden Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Tarlan hakkında şunları söyledi:

“Ali Nihad Tarlan, eski Türk edebiyatının ihmal edildiğinin tespitini yapan bir kişi olarak karşımızda duruyor. Eserlerine bakıldığında, edebiyatın kaynakları olarak kültürün ve psikolojinin önemini ön plana çıkarmıştır.

Sanatın fonksiyonel anlamını ortaya koyan çalışmalara imza atmıştır. Tarlan Hoca, edebiyat tarihimiz bakımından çok ciddi bir uyanış çizgisinin çok önemli bir insanıdır. Tarlan Hoca’nın klasik edebiyatımızın metinlerine ilmî çerçevede yaklaşma metodolojisi, klasik edebiyatımızı dışlayan görüşlerin ortadan kaldırılmasına yol açan bir büyük vadiyi gündeme getirdi.

Metin tahlilleri geleneği Ali Nihad Tarlan Hoca ile başladı. Edebiyatımıza dair uyanış çizgisinin temsilcisiydi. Okuma hatası bulunmayan çok güçlü metinler neşretmiştir.”

7-002.jpg6-002.jpg3-008.jpg

Bu haber toplam 952 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim