• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Almanya’nın En Eski Camii ve Bir Cihadın 'Olasılıksız Peygamberi'

Almanya’nın En Eski Camii ve Bir Cihadın 'Olasılıksız Peygamberi'
Almanya'dan Prof. Dr. Reinhard Bernbeck, başkente 60 km uzaklıktaki Wünsdorf kentinde yaptıkları kazı çalışmalarında 'Almanya en eski camii'nin kalıntılarına ulaştıklarını söylüyordu 2015'te yayınlanan bir haberde.

2015 yılında bir haber geçti Anadolu Ajansı’ndan… Berlin Hür Üniversitesi (Frei Universitat) Arkeoloji Fakültesi’nden Prof. Dr. Reinhard Bernbeck, başkente 60 km uzaklıktaki Wünsdorf kentinde yaptıkları kazı çalışmalarında “Almanya en eski camiinin” kalıntılarına ulaştıkları hususunda muhabire bilgiler aktarıyordu. 30'lu yılların başında sistematik olarak yıkılmış olanHalbmond’un (bundan sonra Hilal diyeceğim) varlığı tarihi kaynaklardan biliniyordu. Zira “Hilal” esasında caminin değil, içinde yer aldığı esir kampının adıydı. O kampın hikâyesini bilenler, orada bir cami olduğundan haberdardı, hatta caminin zamanındaki çizimleri de mevcuttu. Nitekim 2015 yılındaki çalışmalarda bulunan kalıntıların o camiye ait olduğunun sağlaması da çizimlerle yapılmıştı Bernbeck’in belirttiği kadarıyla.

Peki, “Almanya’nın en eski camii” neden bir esir kampındaydı? Dünya savaşının başat aktörü Almanya’yı böyle bir camiye ev sahibi kılan hikâye neydi? İşte tüm bunlar merakımı cezbetti. Ve nihayetinde, kalıntılarına henüz ulaşılan bu caminin, dönemin siyasi ve sosyal çalkantılarının göbeğinde yer alan manidar hikâyesine ulaştım. Almanya’nın ilk camii ve bir “cihad”ın öyküsü… Bu zamanlarda Avrupa’nın kalbinde cihad etiketi ile yapılan şiddetten çok farklı bir öykü. Ama başka şekilde tuhaf…

Kazıyı yapan arkeolog profesör Bernbeck, haberin devamında, caminin Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa, İngiltere ve Rusya ordularında savaşan ve esir düşen Müslümanların kaldığı Halbmondlager (Hilal kampı) adlı esir kampının içinde inşa edildiğini söylüyordu. (Not düşeyim: Nitekim Wünsdorf Garnizon Müzesi’nde Hilal Camii’nin bir maketi ve kamptaki Müslüman esirlerin hayatına dair fotoğraf ve belgeler de mevcutmuş) İşte hikâye tam da burada başlıyor.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/24531/almanyanin-en-eski-camii-ve-bir-cihadin-olasiliksiz-peygamberi

Bu haber toplam 923 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim