• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Alt Üst Soy Bilgi Sisteminin Söyleyebildikleri ve Söyleyemedikleri

Alt Üst Soy Bilgi Sisteminin Söyleyebildikleri ve Söyleyemedikleri
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye’deki son harikası Soy Bilgi Sistemi nihayet hizmete girdi.

Bu dijitalleştirme projesi baskın yapar gibi birden hayatımıza girse de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, yaklaşık on yıldır bu makro projeyi yönetiyordu. Fakat Soy Bilgi Sistemi birçok soruyu ve sorunu da beraberinde getirdi. Yusuf Yıldırım yazdı.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye’deki son harikası Soy Bilgi Sistemi nihayet hizmete girdi. Bu dijitalleştirme projesi baskın yapar gibi birden hayatımıza girse de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, yaklaşık on yıldır bu makro projeyi yönetiyordu. Bunun için taşra teşkilatlarındaki tüm nüfus defterlerini Ankara’ya taşıdı. Tabi sürecin tamamlanması ve hizmetin sunumu birçok sürprizi de beraberinde getirdi. Mesela 1880’lerde doğmuş bir nine-dede, sisteme göre halen sağ görünebilmekte.

Sistemin en önemli artısı nüfus kayıtlarının şeffaflaşmasıdır. Çünkü toplumdaki herkesin 20. yy öncesi soy bilgileri karanlıkta idi. Nüfus müdürlükleri, kişiye özel bilgilerin korunması gibi yasal sakıncalardan, arşivini bilimsel çalışmalar dışında kimseye açamıyor, bilgilerinden faydalandıramıyordu. Şimdi herkes yaş grubuna göre altı yedi kuşak geriye doğru geçmiş soy bilgilerine ulaşabilmektedir. Kayıtlarınız elveriyorsa sistem sizi, 1800’lerin ilk yarısında doğmuş ninenize ve dedenize kadar götürebilmektedir. Sistem sorgulaması dikey soy bilgisi verdiğinden her kuşakta sadece anne-baba ve nine-dede bilgileri görülebilmektedir.

Sistem güncel ve geriye dönük diğer akraba bilgilerini vermiyor. Yani amca-hala, dayı-teyze, kardeş ve yeğen gibi çoklu ve dallı yakın bilgileri alınamamaktadır. Bir başka deyişle maalesef şecere bilgisine ulaşılamamakta.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/27937/alt-ust-soy-bilgi-sisteminin-soyleyebildikleri-ve-soyleyemedikleri

Bu haber toplam 1834 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim