• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Ân’ı Okumak

Namık AÇIKGÖZ

Yaz De­di­ler­ler Ân’­ı”, bir tür anı-hi­kâ­ye ki­ta­bı­… Anı­dan çok hi­kâ­ye­ye, hi­kâ­ye­den çok anı­la­ra ben­ze­yen bir me­tin.  Bel­ki bi­raz da bir iti­raf­nâ­me. Ya­ni bu ki­ta­bı okur­ken, anı ki­ta­bı ola­rak da oku­ya­bi­lir­si­niz, hi­kâ­ye ki­ta­bı ola­rak da, iti­raf ola­rak da­… Nec­det Su­ba­şı, 1970’le­rin son­la­rı ilâ 2000’ler ara­sın­da­ki ha­ya­tı­nın an’­la­rı­nı ya­zar­ken bir hi­kâ­ye­ci tav­rı ser­gi­le­miş ama me­tin­le­ri­nin ta­ma­mı ay­nı za­man­da bir iti­raf met­ni. Ken­di­siy­le ve top­lum­la yüz­le­şe­rek edi­len bir iti­raf­tır bu.  

Ham mal­ze­me­si anı­lar ol­sa da, cüm­le­le­ri ve me­tin kur­gu­la­rı bi­rer hi­kâ­ye for­ma­tın­da dü­zen­len­miş.  Art­vi­n’­de baş­la­yıp Kon­ya, Er­zu­rum, Ka­ra­pı­nar,  İv­rin­di, Van ve Muğ­la­’da de­vam eden bir ha­yat mü­ca­de­le­si­nin izi­ni sü­re­riz ki­tap­ta.  

Göç­le ya­şa­nan Kon­ya ge­ri­li­mi ve ar­ka­sın­dan üni­ver­si­te tah­si­li için gi­di­len Er­zu­ru­m’­da ya­şa­nan ça­tış­ma­lar-çe­liş­ki­ler, sor­gu­la­ma­lar. Ya­vaş ya­vaş te­bel­lür et­me­ye baş­la­yan ve hat­ta şe­kil bu­lan “a­idi­yet ve­ya men­su­bi­yet duy­gu­su­”nun ge­tir­di­ği so­rum­lu­luk alan­la­rın­da ce­ve­lân­lar.   

Oku­ma­lar, tar­tış­ma­lar, ta­nış­ma­lar­la do­lu bir ya­rım yüz­yı­l…

Baş­ka bir de­yiş­le, oku­ma-yaz­ma­yı cid­di­ye alan ve bu­nu bi­lim­sel me­tin­le­rin­de ve ha­ya­tın­da gös­te­ren bir İmam Ha­tip­li­’nin İla­hi­yat Fa­kül­te­sin­de so­na eren tah­sil ha­ya­tı ve bun­dan son­ra­ki li­san­süs­tü öğ­re­nim ve mes­lek ha­ya­tın­da­ki se­ren­ca­mı­dır “Yaz De­di­ler Ân’­ı”­…

Sı­nıf ve­ya dev­re ar­ka­da­şı ol­mak­tan da öte, en­te­lek­tü­el ar­ka­daş­lık­la­rın ku­rul­du­ğu üni­ver­si­te yıl­la­rın­da ya­şa­nan so­ğuk yal­nız­lı­ğın pi­şir­di­ği bir Nec­det Su­ba­şı var­dır ki­tap­ta. Ara­besk ad­lı bö­lüm­de,  sev­dik­le­ri­nin ço­ğu­nun Er­zu­ru­m’­u terk et­ti­ğin­de ya­şa­dı­ğı so­ğu­ğu ve de­rin bir iz bı­ra­kan yal­nız­lı­ğı şöy­le an­la­tır: “Sev­dik­le­ri­min ço­ğu Er­zu­ru­m’­u terk et­miş­ti­…. Ko­lay hü­zün­le­ni­yor, ça­buk üzü­lü­yor­dum. Gün­le­ri­min ço­ğu­nu, önün­den tren ge­çen tek kat­lı bir ev­de ki­tap oku­ya­rak, ama da­ha çok ısın­ma­ya ça­lı­şa­rak ge­çi­ri­yor­dum. Sa­di­gil gi­der­ken ev­le­ri­ni ba­na bı­rak­mış­lar­dı. Es­ki­ler­den kim­se kal­ma­mış­tı. On­la­rın var­lı­ğı yü­zün­den hiç mi hiç ye­ni ar­ka­da­şa ih­ti­yaç duy­ma­mış­tı­m… Ko­ca şe­hir­de yal­nız­dım. Ara­besk ma­ra­besk de­ğil, do­kun­sa­lar ağ­la­ya­cak­tım. Si­ya­si ya da en­te­lek­tü­el dü­şün­ce­le­rin me­ğer bir bağ­la­mı, bir mec­ra­sı var­mış. İlk genç­lik aşk­la­rı­nı tü­ket­miş, ger­çek so­ğuk­lar­la asıl şim­di ta­nış­mış­tım.”

Su­ba­şı­’nın ar­ka­daş­lık­la­rı, da­ha çok dü­şün­ce san­cı­sı çe­ken­ler­den olu­şan en­te­lek­tü­el ar­ka­daş­lık­lar­dır; “da­va ar­ka­daş­lı­ğı­” de­ğil. Ki­tap­ta­ki me­tin­le­rin ta­ma­mın­da en­te­lek­tü­el te­ces­sü­sün tah­rik et­ti­ği ni­te­lik­li in­san pe­şin­de koş­ma en­di­şe­si var­dır; da­va ada­mı por­tre­si çi­zil­mez. Su­ba­şı, şa­yet “bir “da­va ada­mı­” kay­gu­su ta­şı­say­dı, me­tin­le­rin­de in­sa­ni de­rin­lik­ler kay­bo­lur, ye­ri­ni ya­pay slo­gan­lar kap­lar­dı. O bu­nu hiç yap­ma­dı.

Ba­lı­ke­si­r’­de ta­nı­şı­lan Ec­za­cı Ha­san ağa­bey ve Ana­do­lu­’da­ki bü­tün Ha­san ağa­bey­ler gi­bi ir­fan kay­na­ğı Ha­san ağa­bey­le ta­nış­ma ve bi­lin­cin ir­fan­la hall ü ha­mur ol­ma­sı­… O ku­şa­ğın Ha­san ağa­bey­le­ri ol­ma­sa, ha­yat, sığ­lık ba­tak­lı­ğın­dan iba­ret ka­lır­dı.

Su­ba­şı­’nın bu ki­ta­bı, ede­bi­ya­tı müj­de­le­yen hi­kâ­ye cüm­le­le­ri­nin ku­luç­ka­sı­dır da. “İ­mam Ha­ti­b’­in son yıl­la­rıy­dı. Ora­sın­dan bu­ra­sın­dan çe­kiş­ti­ri­len bir ço­cuk­tum. Oy­sa ben, ken­di ha­lin­de bir ço­cuk ola­rak kal­ma­ya vak­tim ol­sun is­ter­di­m” (s.65) cüm­le­si, bir hi­kâ­ye cüm­le­si­dir. “Biz bu ha­ya­ta il­ti­mas­la gir­me­miş­ti­k” (s.89) cüm­le­si de gü­zel bir hi­kâ­ye cüm­le­si­dir.

N. Su­ba­şı öze­lin­de, bir dö­ne­min ve bir ku­şa­ğın da ma­ce­ra­sı var­dır bu ki­tap­ta. O ku­şa­ğın iti­raf ede­me­yen­le­rin vic­dan­la­rı­nın se­si de ol­muş­tur Su­ba­şı. Ve bi­lim­sel eser­le­riy­le ta­nı­dı­ğı­mız Su­ba­şı, bu ki­tap­la ede­bi­ya­ta yel­ken açı­yor gi­bi gel­di ba­na.

N. Su­ba­şı­’nın an’­la­rın­da onu ve anı­la­rı­nı oku­mak, 1980-2000 ara­sı­nın iz­dü­şü­mü­nü gör­mek gi­bi­dir.

Bu yazı toplam 524 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim