• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Ankara bir Tebrizli için vatan toprağıdır

Ankara bir Tebrizli için vatan toprağıdır
Prof. Dr. Ali Temizel, Konya'da ''İran’da Konuşulan Türk Lehçeleri'' başlıklı bir konferans verdi.

TYB’de “İran’da Türk Lehçeleri” konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen planlı yıllık programlarının 2018 yılı ikinci faaliyeti 24 Şubat Cumartesi günü Kılıçarslan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve Mevlana Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Temizel, “İran’da Konuşulan Türk Lehçeleri”ni anlattı.

İran’ın konuşulan Türk lehçeleri çeşitliliği bakımından Türkiye’den daha zengin olduğunu, İran nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 35’inin Türkçe konuştuğunu, bu lehçelerin hepsini tek tek saymak yerine belli başlı 3-4 tanesini anlatacağını söyleyen Prof. Dr. Ali Temizel, Azerbaycan, Sahra Türkmenleri, Kaşkaylar ve Avşarların sayı olarak dikkate alınması gereken Türk toplulukları olduğunu söyledi. Azerice, Türkmence vb. söylemlerin yanlış olduğunu ve bu terimlerin kullanılmaması gerektiğini belirten Temizel, doğru olan terimin Azerbaycan Türkçesi, Kaşgay Türkçesi, Türkmen Türkçesi olduğunu söyledi. Bu dillerin Türk Dili ailesinin birer lehçesi olduğunu, hiç birisinin Türkçeden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Temizel, “İran sınırları içerisinde kalan Güney Azerbaycan bölgesinde yaşayan insanların yüzde 97 gibi bir oranla Azerbaycan lehçesi ile konuştuklarını” söyledi.

İran’ın Türkiye’den sonra Türkçe konuşulan ikinci devlet olduğunu, başkent olarak da İran’ın başkenti Tahran’ın dünyada Türkçe konuşan en fazla nüfusa sahip başkent olduğunu ifade etti. Temizel, “Bizim başkentimiz Ankara 4,5 milyon nüfusa sahip, Tahran ise 13 milyon kişiyi içinde barından çok büyük bir metropol ve bu 13 milyon kişinin 7 milyonu Türkçe konuşuyor. İstanbul başkent olmadığı için bu kıyaslamaya tabi tutmuyorum.” dedi. Azeri Türkçesinin en büyük temsilcisinin Şehriyar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Temizel, Şehriyar’ın Haydar Baba şiirini kendi sesinden dinletti.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/havadis/27970/ankara-bir-tebrizli-icin-vatan-topragidir

Bu haber toplam 994 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim