• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ankara edebiyatın merkezi mi taşrası mı

Ankara edebiyatın merkezi mi taşrası mı
Türk edebiyatında mahfiller İstanbul’da şekillendi. Millî mücadele Ankara’da daha teşkilatlı bir hâle gelince İstanbul’daki edebiyatçı ve gazeteciler Ankara’ya geldi.
Cumhuriyet’in meclislerinde mebusluk tevcihi edebiyatçılar için Ankara’yı bir ikbal kapısına çevirdi. Ankara’nın İstanbul’dan sonra edebiyatın merkezîliğine talip olması tabiî bir sürecin neticesi değildi.
Akşam gazetesi 1946 yılı Kasım ayında okurlarını ilgilendirmeme pahasına bir ilana yer veriyor: “Bay Sermet Muhtar Alus’un matbaamıza uğraması yahut yazı işleri müdürüne telefon etmesi rica olunur.” Alus, o yıllarda Akşam’ın yazarı. Belli ki telefon henüz yaygınlık kazanmamış. Kendi yazarlarına sayfa sütunlarından seslenmeye mecbur kalmışlar. Sonra telefon her eve girdi, ardından elektronik ortamda haberleşmeyi sağlayan e-postalar bu türden duyuruları bir anda eskitti. Teknolojinin son hamlesi sosyal medya ile birlikte iletişim kurmak sıradanlığın ötesine geçti. Sosyal medya sadece ilişki biçimlerini değiştirmedi, edebiyatın en hassas kaynakları olan hatıra, mektup ve günlüğü de ölüme götürdü. Artık hepsi, hafızanın nostaljik birer malzemesi.
Devamı: https://www.yenisafak.com/hayat/ankara-edebiyatin-merkezi-mi-tasrasi-mi-3506269
Bu haber toplam 486 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim