• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Ankara Şubesi Ekim Ayı Şairler Meclisi Toplandı!

Ankara Şubesi Ekim Ayı Şairler Meclisi Toplandı!
28 Ekim 2017 cumartesi günü saat 13.30'da başlayan Şairler Meclisi adlı program TYB Genel Merkezi Mehmed Âkif Divanında yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesinin her ay düzenlediği Şairler Meclisi’nin Ekim 2017 ayı programında İbrahim Eryiğit'in konuğu şair ve yazar ​Ali K. Metin’di. Metin, “Türk Şiirinin Modernleşmesinde Yahya Kemal Motifi”ni anlattı.

Program, TYB Ankara Şubesi Başkanı İbrahim Eryiğit’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, Başkan Yardımcısı Zehra Yücel’in, Yahya Kemal’in “Sessiz Gemi” şiirini okumasıyla başladı.

Ali K. Metin, Yahya Kemal şiirinin temellerini ve Türk şiirindeki önemini anlattı.  Özetle şunları dile getirdi:  “Yahya Kemal modern Türk şiirinin kurucularındandır. Bir yanıyla Divan şiirinin devamı gibi görünse de şiirde hem teknik hem dil açısından önemli bir yenileşme gerçekleştirmiştir. Şiirimizin geçirdiği aşamaları hakkıyla değerlendirebilmek için Yahya Kemal’i doğru anlamak gerekir. Şiirimizdeki modernleşme süreci dönemsel olarak milli devlet ve millet  kavramlarının inşa edilme sürecinden ayrı mütalaa edilemez. Yahya Kemal bu anlamda kuruluş sürecinin şairidir. Kuruluş burada aynı zamanda bir medeniyete dahil olmak anlamına gelmektedir. Bu ise batı medeniyetidir. Fakat batılılaşmak yerli ve milli olandan inhiraf etmek de değildir. Bu yüzden Yahya Kemal Nev Yunanilik anlayışından kısa zamanda vazgeçmiş, fakat oradaki evrensel unsurları alarak Anadolu Türklüğünün tarihi, kültürel değerleriyle sentezlemeye çalışmıştır. Onu kurucu ve büyük şair yapan en önemli nokta bu terkip gücüdür.  Geçmiş onun için sığınılacak bir altın çağ rüyası değil, değişimin koşulu olan millet realitesinin duygusal, sembolik kaynağıdır. Yaptığı  terkiple Yahya Kemal neoklasik bir şair konumundadır. Mekteple memleketin, evrenselle yerelin, atiyle mazinin terkibi onu tam anlamıyla köprü bir şair haline getirmiştir.”

Program dinleyicilerin soruları ve Ali K. Metin’in cevaplarıyla sona erdi. 

dscf9324.jpg

Bu haber toplam 1083 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim