• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

'Arap İsyanı' Algısı İngilizlerin Oyunudur

'Arap İsyanı' Algısı İngilizlerin Oyunudur
'Arap İsyanı' Algısı İngilizlerin Oyunudur

Arap İhaneti Efsanesi' başlığıyla çıkan Derin Tarih dergisinde, yüz yıl önce Mekke Emiri Şerif Hüseyin’in İngilizlerin verdiği destekle Osmanlı’ya karşı çıkardığı isyanın, Arap ve Türk toplumundaki yansımaları, meydana getirdiği sonuçlar ele alınıyor. Metin Uygun yazdı.

Derin Tarih dergisi Ocak 2017 tarihli 58. sayısında yüzyıllık bir meseleyi dosya konusu olarak işliyor. “Arap İhaneti Efsanesi” başlığıyla çıkan dergide, yüz yıl önce Mekke Emiri Şerif Hüseyin’in İngilizlerin verdiği destekle Osmanlı’ya karşı çıkardığı isyanın, Arap ve Türk toplumundaki yansımaları, meydana getirdiği sonuçlar ele alınıyor. Türk,  Arap akademisyen ve tarihçilerin katkı verdikleri dosyada dile getirilen ortak görüşlerden birisi, Araplar tarafında “Türkler bizi yüz yıllardır sömürdüler, baskı ve zulüm uyguladılar” söyleminin ve algısının hafızalarında, politikalarında, eğitim programlarında yer almasıdır. Bizde de “Araplar bizi arkadan vurdu, bize ihanet ettiler” gibi düşüncelerin toplumumuza yerleşmiş olmasıdır.

Dile getirilen diğer bir ortak görüş de; her iki tarafta da bu düşmanca düşüncenin, algının İngilizler tarafından inşa edildiğidir. Şerif Hüseyin’in isyanına bütün Arap toplumunun katılmadığı, destek vermediği, ancak Arap nüfusunun en fazla onda birinin bu isyana iştirak edip destek verdiği, bununla beraber Arap halkının büyük kısmının Osmanlı’nın yanında yer aldığı vurgulanan diğer önemli bir husustur.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/dergi/25726/arap-isyani-algisi-ingilizlerin-oyunudur
Bu haber toplam 1216 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim