• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Ardan Zentürk: Suriye’de zaman daralıyor, ordu girmeli…

Ardan Zentürk: Suriye’de zaman daralıyor, ordu girmeli…
2011-2016 arasında Suriye sorununu “diplomasi” ile çözme gayreti bize bir şey kazandırdı mı, hayır. Türkiye, 15 Temmuz ihanetinden hemen sonra gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye’de bugünkü asimetrik üstünlüğünü yakaladı.

Özellikle Afrin’de sergilenen olağanüstü askeri beceri gelişmenin zirve noktasıdır. Eğer bugün, Rusya ve İran ile “Astana Süreci”ni –mesela- İdlib’de iyi götürebiliyorsak, bu, diplomasiden çok, TSK’nın sınırdaki büyük gücünden kaynaklanmaktadır. 

Çünkü Suriye esas olarak bir savaş alanıdır, önce generaller sonra diplomatlar konuşur.

Bir ay önce uyardım, (https://www.star.com.tr/yazar/amerikanin-bir-yere-gittigi-yok-harekati-hemen-baslatin-yazi-1420398/ ) bakın, Amerika’nın yanında Rusya’nın da Münbiç’te, PKK-PYD unsurlarının paçavralarıyla devriye attıkları bir döneme geldik dayandık. (O paçavranın yanındaki her bayrak bizim potansiyel düşmanımızdır, uyaralım.)

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Putin, Erdoğan’a, tüm Suriye topraklarının Şam yönetiminin kontrolünde olması gerektiğini söyleyecek” dedi mi dedi. 

Moskova’nın gündeminde Suriye’nin kuzeyinde güvenlikli bölge yok aslında… 

Amerika Suriye’nin kuzeyine İsrail için kurulmuş  bir “Arap NATO”sunu, Rusya da, Şam-PKK hattında sağlayacağı anlaşmayla bir başka askeri yapılanmayı yerleştirme peşindeler. 

Seyredecek miyiz, hayırABD’nin gitmesi halinde orada Baas üniformalı PKK olması bizim için çözüm müdür, hayır. Veya, Körfez ülkeleri-Mısır’dan gelen askerlerin kuracağı güvenli bölge bizim için güvenli midir, hayır. 

O zaman,  girmek zorundayız. 

  

Esed diye biri yok, anlamadın mı…

Bu ülkede bir grup hala, Suriye diktatörü Esed’in bu savaşı kazandığını söyleyerek Türkiye’nin stratejisini etkilemeye çalışıyor,  palavradır.

Ülke topraklarının üçte ikisi Rus, üçte biri de Amerikan işgalinde olan, Simferepol’dan farkı kalmamış Şam’da yaşamasına izin verilen Esed hangi savaşı kazandı, biri bana söylesin. 

Bitmedi… Trump’ın Türk ekonomisi için kullandığı “devastate” (yerle bir etme) kelimesini de “Trump tarzı pazarlık arayışı, ciddiye almamak lazım” falan diye yorumlayanlar da var… 

Eğer Türkiye, “Esed savaşı kazandı, elini sıkmak gerek” diyenlerle “Amerika’sız biz bu işlerin altından kalkamayız, Trump’ı idare edelim” diyenlerin tahterevallisinde Suriye’de bir çözüm arayacaksa, açık söylüyorum, yanarız!..

Devamı: http://www.star.com.tr/yazar/suriyede-zaman-daraliyor-ordu-girmeli-yazi-1427840/?utm=gazeteoku&utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 358 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim