• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Arjantin'den İran'a, İtalya'dan Kırgızistan'a Öyküyü Sanat Yapanlar

Arjantin'den İran'a, İtalya'dan Kırgızistan'a Öyküyü Sanat Yapanlar
Necip Tosun, ''Öyküyü Sanat Yapanlar''da öykü sanatına ömrünü vermiş ve bu alanda en yetkin eserlere imza atmış sanatçıların dünyasına götürüyor okuru.

Yazma biçimlerini, nedenlerini, hayatlarının önemli kesitlerini anlatarak okurda bir uyanış ışığı yakmaya çalışıyor. Recep Şükrü Güngör değerlendirdi.

Necip Tosun hem öykü yazan hem de öykü üzerine düşünen bir yazar. İcra ettiği türle ilgili akademik, teorik çalışmalar yapıyor. Tosun, öykü üzerine meydana getirdiği Hayat ve Öykü, Türk Öykücülüğünde Rasim Özdenören, Türk Öykücülüğünde Mustafa Kutlu, Modern Öykü Kuramı, Öykümüzün Kırk Kapısı, Günümüz Öyküsü, Doğu’nun Hikâye Kuramı, Öykümüzün Sınır Taşları gibi kuram/inceleme kitaplarına şimdi bir yenisini daha ekledi: Öyküyü Sanat Yapanlar.

Modern Türk Öykü Kuramı ve Öykümüzün Kırk Kapısı’nda Türk öykücülerini ele alan Necip Tosun, yeni kitabı Öyküyü Sanat Yapanlar’da dünya öyküsünün önemli isimlerini anlatıyor. Bu kitabı Öykümüzün Kırk Kapısı’nın devamı olarak okuyabiliriz. Almanya’dan Rusya’ya, İran’dan Arjantin’e büyük bir coğrafyada kalem oynatan ve öykü sanatına büyük katkı sunan hatta öykünün sanat olmasını sağlayan yazarlar kitapta ele alınıyor. Necip Tosun, kitabının isminin Atilla Dorsay’ın Sinemayı Sanat Yapanlar kitabından mülhem olduğunu sunuş yazısında belirtiyor. Eserde toplam kırk öykücü ele alınıyor. Öykümüzün Kırk Kapısı’nda da kırk isim ele alınmıştı. Bu rakam çağrışıma açık olsa da yazarın ifadesi ile eseri sınırlama zorunluluğundan kaynaklanıyor. Belli bir sınır konulmasa ciltler süren bir çalışma olur ki bu da araştırmacının bütün ömrünü sadece bu işe teksif etmesini gerektirir.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28276/arjantinden-irana-italyadan-kirgizistana-oykuyu-sanat-yapanlar

Bu haber toplam 721 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim