• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Asım Akif'in kendi gençliğidir

Asım Akif'in kendi gençliğidir
Mehmet Akif'in altıncı eseri Asım Akif’in öğrencilik yaptığı dönemin Ziraat ve Baytar Mektebi, bugünün Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlenen panelde ele alındı. Prof. Dr. Nesrin Karaca, Asım karakterinin, Akif’in kendi gençliği olduğunu söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen "Mehmet Akif, Asım ve Gençlik Sempozyumu" önceki gün İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde başladı. Toplamda üç gün sürecek sempozyum süresinde, Mehmet Akif’in 1924 yılında yayınladığı Asım kitabından hareketle, Akif’in şahsında sembolize edilen ‘Asım’ın Nesli’ ideali üzerinde duruluyor. Sempozyumla birlikte Mehmet Akif’in ‘Asım’ın Nesli’ olarak ifade ettiği, gençlik ve toplum tasavvuru, kitabın yayınlanışının üzerinden doksan yıl geçtikten sonra ilk kez özel olarak konuşuldu. Sempozyumun bugün son oturumu gerçekleşti. Sempozyum başkanlarından Prof. Dr. Nesrin Karaca, Asım kitabının dönemin doğurduğu sıkıntı ve problemlerin, modernleşme sancıları ve kavgalarının yanı sıra Akif'in öngördüğü çözüm işaretlerinin de sunulduğu bir çerçeve olduğunu söyledi ve"Asım, Akif'in bizzat kendisidir, gençliğidir. Asım'ı oluşturacak sebep sonuç ilişkisi de Asım kitabında Akif tarafından vurgulanmıştır" diye konuştu. 

TİYATROYA UYARLANSIN

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Mehmet Akif’in yüksek tahsilini yaptığı yerde Akif’i ve Asım’ı anmanın çok önemli olduğunu hatırlatarak daha yapılacak çok şey olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Önümüzdeki yıl bilindiği gibi Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yıl dönümü. Mehmet Akif’in en çok tekrar edilen şiirlerinden biri olan Çanakkale Şehitlerine diye bilinen o bölüm yine Asım kitabının içinde geçmektedir. Bu vesileyle Asım kitabıyla ilgili Yazarlar Birliği olarak önümüzdeki yıl da benzer çalışmalar yapmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl aslında Asım Yılı olarak ilan edilebilirdi, hala da edilebilir."

Bildiriler kitaplaşacak

Bugünkü sempozyuma Kosava’dan Prof. Dr. Nimetullah Hafız, Amina Siljak-Jesenkovi, Doç. Dr. İbrahim Tüzer, Fazıl Gökçek, Hicabi Kırlangıç, Abide Doğan, Ramazan Korkmaz, Nesrin Karaca ve D. Mehmet Doğan da kapanış oturumunda konuşacaklar. Sempozyum bildirileri, Yazarlar Birliği tarafından yakın zamanda kitaplaştırılacak.

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/hayat/asim-akifin-kendi-gencligidir-2053338

Bu haber toplam 1853 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim