• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Âsımları yetiştirmek için engel yok!

Âsımları yetiştirmek için engel yok!
Necmettin Erbakan Üniversitesi ile TYB Konya Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği programda konuşan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Eğer bu millet Âsım’ın neslini yetiştirmek isterse, kendini yüksek seviyede yeniden gerçekleştirme imkânına kavuşacaktır”.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ile TYB Konya Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği programda konuşan TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, “Eğer bu millet Âsım’ın neslini yetiştirmek isterse, kendini yüksek seviyede yeniden gerçekleştirme imkânına kavuşacaktır” dedi

Türkiye Yazarlar Birliği  Konya Şubesi, 2015 Kültürel Etkinlikleri’ne anlamlı bir programla başladı. Necmettin Erbakan Üniversitesi  ile ortaklaşa düzenlenen açılış programında, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında ve Mehmed Âkif Ersoy’un Âsım kitabının yayınlanışının 90. yılı vesilesiyle TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan,  “90 Yaşındaki Delikanlı Âsım”ı anlattı. Programa Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık,  İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Programın açış konuşmasını yapan TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, “Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında kahraman ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Onların her biri merhum Mehmed Âkif Ersoy’un şiirlerine birer mısra oldular. Seyfi Baba oldular, Köse İmam oldular, Yemişçi İhtiyar oldular, ya da Âsım oldular” dedi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek de, Çanakkale’de çarpışan kahraman ecdadımıza ‘kınalı kuzu’ demenin yeterli olmayacağını belirterek “Onlar kınalı birer koçtular. Çanakkale’de bir kahramanlık destanı yazdılar. Her birini rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

İSTİKLAL MARŞI YAZILMAMIŞ OLSAYDI

Necmettin Erbakan Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu’nun Zeybek gösterisinin ardından konuşmasına başlayan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “İstiklal Marşı yazılmamış olsaydı, ya da ondan sonra gelecek bir Milli Marş olsaydı bu da Mehmed Âkif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiiri olurdu” dedi.  İstiklal Marşı’nın resmi ve kanunla korunan bir marş olmasına rağmen Çanakkale Şehitleri’ne şiirinin resmi olarak okunma zorunluluğu bulunmadığını hatırlatan Doğan, “Zorunluluk yok ama hemen hemen hepimiz bu şiiri İstiklal Marşı gibi biliriz. Çanakkale Savaşı için düzenlenen her programda bu şiiri okuruz. İstiklal Marşı yazılmamış olsaydı milletimizin Milli Marşı bu şiir olurdu” diye kaydetti.

ÂSIM ZİHNİMİZDEKİ YERİNİ KORUYOR

Mehmed Âkif’in şiir külliyatı Safahat’ı teşkil eden şiir kitaplarının altıncısı olan Âsım’ın 90 yaşında olduğunu söyleyen Doğan, “İlk olarak1924 yılında yayınlanan ve Âkif’in en olgun eseri, hatta şaheseri sayılan bu kitapla birlikte ülkemizde ideal genç karakteri olarak benimsenen Âsım da 90 yaşına basmış oluyor. O günden beri kitap olarak Âsım’dan çok bahsedildiği gibi, ideal genç Âsım’dan ve onun neslinden de pek çok söz edildi. İnsan, ömrü ne kadar uzun olursa olsun yaşlanır ve zamanı gelince bu dünyaya veda eder. Edebiyat eserleri ve onlardaki kahramanlar ise, yüzyıllar, bin yıllar boyunca yaşar, zindeliklerini korur. Her nesil onlarda kendilerinden bir şeyler bulur. Dede Korkut’un karakterleri, Boğaç Han, Bamsı Beyrek veya Deli Dumrul sözlü dönemi aşmış, yazılı dönem ömrü 5 asrı geçmiş olduğu hâlde edebiyat hafızamızda yaşamaya devam etmektedir. Mehmed Âkif’in Âsım’ı da kitabın yayınlanışının üzerinden 90 yıl geçmiş olmasına rağmen gençlik timsali olarak zihinlerimizdeki yerini korumaktadır” dedi.

ÂSIMLARI YETİŞTİRMEK İÇİN ENGEL KALMADI

90 yıl sonra, Âsımları, ideal gençliği yetiştirmek için madden engel kalmadığını söyleyen Doğan, “Eğer bu millet Âsım’ın neslini yetiştirmek isterse, kendini yüksek seviyede yeniden gerçekleştirme imkânına kavuşacaktır. Temiz, dürüst, ahlâklı, fiziken güçlü, maddî olduğu kadar mânevî olarak da kuvvetli, sorumluluk sahibi bir nesil… 90 yıl boyunca sisteme aykırı ve bu anlayışı temsil eden nesiller geldi geçti, yani bu idealizm hâlâ diridir. Bu itibarla Mehmed Âkif’in kitabını yayınladığı yılın üzerinden 90 sene geçmiş olmasına rağmen Âsım bir delikanlı olarak var olmaya devam etmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.  İlgi ile takip edilen konuşma sonrasında Mehmet Doğan’a Necmettin Erbakan Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi adına ise Başkan Mehmet Ali Köseoğlu tarafından günün anısına birer plaket sunuldu.

neuplaket.jpg

Bu haber toplam 977 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim