• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Ata Terzibaşı hayatını kaybetti

Ata Terzibaşı hayatını kaybetti
Iraklı Türkmen düşünür Ata Terzibaşı, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Kerkük'teki evinde dün akşam vefat eden Terzibaşı, kentteki Türkmen Musalla Mezarlığı'nda toprağa verildi. Türkmen düşünür Terzibaşı'nın cenaze merasimine çok sayıda Türkmen yetkili ve meslektaşı katıldı.

Türkmeneli gazetesi başyazarı Necat Kevseroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ata Terzibaşı'nın vefatı, Irak Türkmenleri ve Türk dünyası için büyük kayıp. Terzibaşı, Irak'ta Türk kültürü, edebiyatı ve müziğini derledikten sonra Türk dünyasına aktarmıştı. Terzibaşı, ömrünün büyük bölümünü Türkolog olarak Türk dünyasına adadı. Yeri kolay kolay doldurulmaz bir bilim insanı.'' diye konuştu.

İLİM KAYNAĞIYDI

 

Kerküklü araştırmacı ve yazar Sami Bayraktar da, ''Ata Terzibaşı, Kerkük'teki Türk edebiyatı, kültürü ve sanatının gelmiş geçmiş en büyük elçisiydi. Terzibaşı, Kerkük'teki ciddi çalışmaları ile Türk dünyasının kültürüne de büyük katkı sağladı.''dedi.

Türkmen edebiyatçı Abdulaziz Semin Beyatlı "Türk dünyası edebiyatının çınarı" olarak nitelediği Terzibaşı hakkında, "İlim kaynağıydı, arkasında bıraktığı büyük eserler nesiller boyu kaynak alınacaktır." ifadelerini kullandı.

Iraklı Türkmen düşünür Terzibaşı, 14 Kasım 1924 yılında Kerkük'ün Bulak mahallesinde doğdu. Bağdat Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alan Terzibaşı, Kerkük'te uzun yıllar avukatlık yaptı. Terzibaşı'nın Irak'taki Türkmen edebiyatı ve kültürüyle ilgili çok sayıda makale ve kitabı bulunuyor.

Ata Terzibaşı 2014 Yılında Türkiye Yazaralr Birliği'den "Yılın Yazar Firkir Adamı ve Sanatçıları Üstün Hizmet ödülüne layık görülmüştü. 

Türkiye Yazarlar Birliği olarak Ata Terzibaşı'na Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ederiz. 

Bu haber toplam 2184 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim