• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Ata Terzibaşı ve “Kerkük Şairleri”

Önder SAATÇİ

Irak Türklüğünün en verimli araştırmacılarından biri olan, hatta en başında gelen değerli araştırmacı- yazar Ata Terzibaşı’nın “Kerkük Şairleri” başlığını taşıyan eseri Ötüken yayınlarından çıktı.

 

Terzibaşı doksana yaklaşan uzun ömrü boyunca bitmez tükenmez bir enerjiyle çalışmış, bütün mesaisini milletine adamış bir irfan işçisi. O, kendisiyle yapılan bir röportajında, “Bana göre en iyi yazar milletine hizmet edendir.” diyerek eserlerinin ardında yatan itici gücün ne olduğunu bildiriyor. Bu yüzden, Terzibaşı dünden bugüne Irak Türklüğünün merkezi olan Kerkük’te yaşadığı her anı değerlendirerek, bir saniyesini bile zayi etmeden Türk dünyasının bu köşesinde filizlenen dil, edebiyat ve folklorumuzun çeşitli dallarına ait malzemesini toplamış; işlemiş, üzerinde derin, nitelikli, doyurucu incelemelerde bulunmuş ve bunları ilgililerin istifadesine sunmuştur.

 

Terzibaşı’nın 90 yıllık ömrünün en tatlı meyvesini oluşturan “Kerkük Şairleri” de okuyucuya sunuldu. Büyük bir antoloji olan “Kerkük Şairleri” Divan Edebiyatı geleneğinden serbest şiire uzanan geniş bir yelpazede yer alan, Kerkük’te yetişmiş 180 şairin biyografisi ve şiirlerinden örnekler sunuyor. Daha önce 1963-2012 yılları arasında, Kerkük’te 13 cilt hâlinde ve eski harflerle yayınlanan bu dev eser şimdi artık Lâtin harfleriyle de okuyucuya sunuluyor.  4 ciltte toplanan eserin editörlüğünü Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Ali İhsan Öbek yapmış. Ayşe Taşralı, Duygu Dalbudak, Çağdaş Albayrak ve Yüksel Topaloğlu eserin yayınında emeği geçen diğer akademisyenler.

 

Eseri değerli kılan bir husus da Terzibaşı’nın, antolojisine almış olduğu birçok şairi bizzat tanımış ve onlarla dostluklar kurmuş olması. Eser bu bakımdan dikkat çekici.

Bu yazı toplam 1970 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim