• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Atilla Yayla: Türkiye’nin PYD politikası yanlış mı?

Atilla Yayla: Türkiye’nin PYD politikası yanlış mı?
Türkiye “komşularla sıfır sorun” politikasını bir süre yürüttü. Şüphesiz bu, komşu ülkelerin de buna istekli olmasıyla ve dönemin şartları içinde mümkün oldu.

Sonra etrafımızda çok şey değişti. En vahimi Suriye’de olanlardı. Arap baharı kaçınılmaz olarak bir şekilde Suriye’yi de etkiledi. Böylece Suriye istikrarlı bir diktatörlükten istikrarsız bir diktatörlüğe dönüştü. Türkiye’nin Suriye’de olan bitene kayıtsız kalması ve orada vuku bulacak hadiselerden etkilenmemesi imkânsızdı.

Kötü zamanların gelmekte olduğunu tahmin eden Türkiye Suriye’deki diktatörlüğü önce demokratik reformlar yapmaya ikna etmeye çabaladı. Davutoğlu defalarca Suriye’yi ziyaret edip görüşmeler yaparak bir alt yapı hazırlamaya çalıştı. Maalesef olmadı, bu başarılamadı. Ardından halkın rejime tepkisi sokaklara yansıdığında Türkiye Suriye yönetimine barışçıl gösterilere silahla müdahale edilmemesini tavsiye etti. Esed ve sözcüsü olduğu egemen tabaka yine kulak asmadı. Çatışmalar başladı, büyüdü, iç savaşa dönüştü. Türkiye doğal olarak muhalif hareketlere destek verdi. Zorba, gayri meşru, halkını katleden rejimin devrilmesini istedi. Bunun için Batı’ya çağrıda bulundu. Savaştan kaçan sivillere dil, din, ırk ayrımı yapmadan kapılarını açtı. Bütün bunlar doğru, uygulanması gereken politikalardı.

Türkiye Suriye’de ne olacağını tek başına belirleme gücüne ne dün sahipti ne de bugün sahip. ABD yönetimi başlangıçta Türkiye’ye paralel bir politika izlemekteydi. Hedef Esed’in birkaç ay içinde tasfiye edilmesi ve Suriye’de çoğulcu demokratik bir rejimin kurulmasıydı. Sonra ABD makas değiştirdi ve Türkiye yoluna yalnız devam etmek zorunda kaldı. Aradan geçen yıllar içinde birçok aktör savaşa doğrudan veya dolaylı müdahil oldu. Suriye toprakları büyük küçük çeşitli güçlerin oyun arenasına dönüştü. IŞİD’in doğması ve hızla yayılması da denklemi önemli ölçüde değiştirdi. Maalesef, bugün Suriye içinden nasıl çıkılacağını kimsenin bilmediği korkunç bir kaosta. Her zaman olduğu gibi en büyük sıkıntıyı kadınlar ve çocuklar çekiyor. Yüz binlerce insan öldü. Milyonlarca insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Büyük bir insanî dramla karşı karşıyayız.

Devamı: http://www.gazeteyeniyuzyil.com/makale/turkiyenin-pyd-politikasi-yanlis-mi-1266

Bu haber toplam 522 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim