• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Atilla Yayla'dan: Budizm, İslam ve din özgürlüğü

Atilla Yayla'dan: Budizm, İslam ve din özgürlüğü
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde din özgürlüğünün anlaşılması ve yaşatılması açısından ilginç bir olay yaşandı.

Uzun zamandır kampüste bir mescit açılmasını talep eden dindar Müslüman öğrencilere müspet cevap veren rektörlük mescit açmak için harekete geçti. Bazı öğrenciler bundan rahatsızlık duydu, kampüste mescit açılmasına karşı çıktı. Rektörlüğün mescide ihtiyaç olduğunu belirtmesi üzerine, 1500 kadar öğrenci kendilerinin Budist olduğunu, ibadet için kampüste bir yere ihtiyaç duyduklarını söyleyen bir dilekçeyle Budist tapınağı açılması için idareye başvurdu. Mescide karşı öğrenciler “bilim yuvası”nda ibadethaneye yer olmadığı türünden argümanlar da ileri sürdü.
Bu olayı akıl, vicdan, toplumsal realite ve din özgürlüğü açısından değerlendirebiliriz. Kestirmeden söylersek, mescide karşı çıkan öğrencilerin tavrının akla, vicdana, toplumsal realiteye ve din özgürlüğüne aykırı olduğu açık. Kampüste ibadethaneye yer olmadığı iddiası ise, kaba bir 19. Yüzyıl pozitivizminin hortlamış hâli. Bu öğrenciler Batı'da her önemli üniversitenin bir şapeli olduğundan habersiz galiba.

Devamı için: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/atillayayla/budizm-islam-ve-din-ozgurlugu-2010335

Bu haber toplam 438 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim