• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Avrupa İslâm’ı projesinin arka planı

Avrupa İslâm’ı projesinin arka planı

‘Avrupa İslâm’ı’, Avrupa norm ve değerlerine tam uyum sağlamış, Müslümanlar olarak toplumsal görünürlük ve iddialarından mümkün olduğunca arınmış, İslâm’ı yaşamayı özel alanlara hapsetmiş ve bunu gerekirse devlet eliyle alınan yasaklamalarla da olsa gerçekleştirmiş bir İslâm anlayışını ifade ediyor.

Avrupa İslâm'ı (European Islam), uzun süreden bu yana Avrupa'da gündemde olan bir nosyon. Tabiatıyla bunun Almanya İslâm'ı, Fransa İslâm'ı, Hollanda İslâm'ı, İngiltere İslâm'ı, Amerikan İslâm'ı ve Avusturya İslâm'ı gibi farklı alt kategorileri-versiyonları da söz konusu. Bu versiyonlar arasında, ilgili ülkelerin şartlarına bağlı olarak nüanslar olmakla beraber, temel paradigmalarda bir değişim söz konusu değil.

Hemen hepsindeki esas yön, "İslâm ve Müslümanların Avrupalılaşması-Batılılaşması", İslâmî kimlik-kişilikleri ile çelişse bile, Avrupa norm ve değerlerini "sözde" değil "özde" benimsemeleri, içselleştirmeleri beklentisidir.

Bu ise temelde kamusal alanda görünürlüğü minimize edilmiş, hayata dair temel iddialarından mümkün olduğunca arınmış ve Avrupa'nın seküler toplum yapısına uygun hale getirilmiş "görünür olmayan" bir İslâm anlayışını ifade eder. Buna dair şarkiyatçılar ve sosyal bilimcilerce (siyaset bilimci-sosyolog-antropolog) oldukça fazla sayıda literatür de üretildi, üretiliyor. Avrupa-Batı'daki İslâm ve Müslümanlar ile alakalı hemen her önemli tartışma ve projenin "Avrupa İslâm'ı" nosyonu ile doğrudan veya dolaylı bağlantılı olduğun söylemek çok da yanlış olmayacaktır.

Devamı: http://www.fikriyat.com/dunya/2018/06/17/avrupa-islmi-projesinin-arka-plani

Bu haber toplam 707 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim