• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Avrupa’nın Balkan hazımsızlığı

Avrupa’nın Balkan hazımsızlığı

Bizler baharı severiz, ama bahar bizi ne kadar sever bilemem. Balkanlar baharda elbette bir başka güzel olur. Dağlar daha yeşil, bağlar daha bereketli olur. Yeşilin her tonunu gören göz için bahar bayram gibi gelir. Kültürü ayakta tutan halktır, eğer halk kültürüne sahip çıkmazsa bilir ki zamanla kendisi de unutulur gider. Burada kültürel faaliyetlere ve değerlere, hatta tarihi eserlere ayrı önem verilir. Bunun sebebi belki de aynı kültürü paylaştığımız kardeşlerimizle uzak kalmaktı, hatta sınırlarla ayrı…

Burada kültürü korumak en asli görevdir. Biz öyle bildik öyle yaptık. Osmanlı bu topraklardan çekilirken ardında o kadar çok emanet bıraktı ki bu emanetlere sahip çıkmak ve korumak kalanların boyun borcu oldu. Birileri giderken birilerinin de kalması gerekiyordu. Bu emanetlere sahip çıkmak çok zordu. Kültürel faaliyetler tek başına yetmez elbette, devlette söz sahibi olabilmek ve hakkını savunabilmek için siyasi oluşumlar da gerekli. Onlar da oldu ama Balkanlar’da siyaset bilindiği gibi çok zordur. Çünkü hiçbir ülke kendi başına karar veremez; her şeye hep bir bağlılık vardır. Birileri Batı’ya bağlıdır, Batı da Avrupa’ya üye olmak için önüne türlü şartlar koyar. Birileri Rusya’ya bağlıdır, onun da kendi hesapları vardır. Birileri de ABD’ye bağlıdır ki onun da burada çıkarları vardır. Bütün bu karmaşadan arada bir savaş çıkması olmazsa olmazdır. Genelde de “sözümü dinlemezsen ülkeni karıştırır savaş çıkartırım” tehditleriyle karşı karşıya kalan küçük ülkeler zamana ayak uydurup gelişemez. Ama her ülkenin bir geleneği vardır, bir tarihi vardır, her milletin köklü bir geçmişi vardır, ona sarılır ve korumaya özen gösterir.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/avrupanin-balkan-hazimsizligi/

Bu haber toplam 675 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim