• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Ayhan Demir: Bazı mühim şeyler…

Ayhan Demir: Bazı mühim şeyler…
Son yazımızda, şunu söylemiştik: Said Halim Paşa, sadece hastalığı teşhis etmekle kalmamış, tedavi reçetesini de vermiştir.

Buradan devam edelim. 

Said Halim Paşa, bizi kurtaracak olan tek şeyin İslam olduğunu söylemiş, Batı taklitçiliğini şiddetle eleştirmiştir: “Türkler, Avrupa ile temasları neticesinde, düşmüş oldukları uyuşukluktan silkinip uyanmak istediler. Fakat bu noktada mâzilerindeki büyüklüğü meydana getiren kuvvetin İslam olduğunu unutarak, bu mazinin Batı’dan geri geleceğini zannettiler.

Selameti, daha önce buldukları tarafta, yani İslam’ın ahlak, yaşayış ve siyasetinde arayacakları yerde, Batı’nınkilerde bulacakları fikrine kapıldılar.” (İslamlaşmak, Sayfa 199-200)

Geri kalışımızın sebeplerinden bahsedildiğinde, bazıları, ilk ve en önemli gerekçe olarak önümüze dine uymamızı koyuyor. Ancak asıl sebep, dine uymamız değil, uymamamızdır. 

Said Halim Paşa, geri kalışımızın sebebini izah ederken, şunları söylüyor: “İslâm’ın geçmiş asırlardaki azametini kuvvetten düşüren çeşitli sebepleri, ortaya döküp saymaya bugün imkânımız yoktur. Fakat bu gerilemenin günümüzdeki sebeplerini araştırıp tetkik edebiliriz. 

Mesele bu şekilde ortaya konunca, şimdiki geriliğimizin, dinimizin emirlerine lüzumu kadar önemle bağlı bulunmayışımızdan ileri geldiği görülüyor.” (Taassup, Sayfa151)

Değerlerimize zarar verenler, ahlaksızlığı teşvik edenler, insanları maddiyat düşkünü haline getirdiler. Başımıza gelenleri, bir de, Said Halim Paşa’nın kaleminden okuyalım: “İlim ve fennin son buluşlarının bize meçhul kalması, millî gelişmemizi durdurmuş ve bizi Batılı milletlere nispetle geri bir duruma indirmiştir. Bu hale âlimlerimiz ve ileri gelenlerimiz sebep olduğuna göre, onların suçlanması lazımdı. Fakat öyle olmadı. Bütün hayatımız ve ahlâkımız, dinimizin eseri olduğu için, bu hale düşmemizin suçlusu olarak da dinimiz gösterildi.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ayhan-demir/bazi-muhim-seyler-26843.html

Bu haber toplam 391 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim