• İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Ayhan Demir: Bosna Hersek’in seçimi

Ayhan Demir: Bosna Hersek’in seçimi
Bosna Hersek halkı, ülkeyi en üst düzeyde temsil edecek, yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Hepsi değil, kayıtlı seçmenin, yarıdan çok az fazlası…

Seçmeni sandıktan uzaklaştıran sebeplerin en başında, siyaset kurumundan umutsuzluk ve siyasetçilere güvensizlik yer alıyor. Haksız sayılmazlar. Yolsuzluk ve işsizlikle mücadele etmesi gerekenler; adam kayırmayı, yolsuzluğu ve rüşveti, devletin her kademesine bulaştırdılar. Rüşvet vermeden; ne işe girilebiliyor, ne de herhangi bir işin içinden çıkılabiliyor. 

“Kurucu halk” olarak tanımlanan Boşnak, Hırvat ve Sırplar, bu seçimde: BH Cumhurbaşkanlığı Konseyi, BH Parlamenterler Meclisi, BH Federasyonu Parlamentosu, BH Federasyonu Kanton Meclisleri ile Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı ve Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi’nin yeni temsilcilerini belirlediler.

Aklınızdan geçeni tahmin edebiliyorum: “Hangi etnik unsur, neresi için oy kullanabiliyor?” sorunun cevabı, başlı başına bir yazı konusu ama bu yazının değil. Yine de şunu söyleyebiliriz: Bosna Hersek’teki seçim sistemi, ülkenin diğer yönetim mekanizmaları gibi, oldukça karmaşık ve adaletsiz. 

Devam edelim.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliğine, rahmetli Aliya’nın kurucusu olduğu, Demokratik Eylem Partisi-SDA’nın adayı Şefik Caferoviç seçildi. Neo-komünist siyaset izleyen Sosyal Demokrat Parti-SDP’nin adayı Denis Beçiroviç, Caferoviç’in 20 bin oy gerisinde kalarak, ikinci sırada yer aldı. 

Seküler-liberal yaklaşımların merkez üssü konumundaki Daha İyi Gelecek İçin İttifak-SBB’nin adayı Fahrudin Radonçiç, çok büyük bir hüsran yaşadı. Türkiye karşıtı söylemleriyle de bilinen Radonçiç, Caferoviç’in üçte biri kadar oy alarak, ancak üçüncü olabildi.

Konseyin Hırvat üyeliği için yarışan isimlerden Demokrat Parti-DF’in adayı Jelyko Komşiç, 190 binden fazla oyla, oyların yarıdan fazlasını aldı. Komşiç, milliyetçi söylemleriyle ülke siyasetini sürekli olarak kaynama noktasına getiren, Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliği-HDZ BiH’in adayı Dragan Çoviç’e 60 bin oy fark attı.

Hırvat Demokratlar Birliği 1990-HDZ 1990’ın, Bosna Hersek’in birlik ve bütünlük içerisinde çelişmesini savunan adayı Diana Zelenika ise sadece 20 bin civarında oy alabildi.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ayhan-demir/bosna-hersekin-secimi-26081.html

Bu haber toplam 409 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim