• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Ayhan Demir'den: Cami ve minare imtihanı

Ayhan Demir'den: Cami ve minare imtihanı
Batı Trakya Türk Azınlığı ve Yunanistan’da yaşayan diğer Müslümanların birçok sorunu var.

Batı Trakya Türk Azınlığı ve Yunanistan’da yaşayan diğer Müslümanların birçok sorunu var. Eğitim, atanmış-seçilmiş müftülük ve vakıf mallarının iadesi, Batı Trakya Türk Azınlığının statüsü, İskeçe Türk Birliği’nin resmiyeti ve Batı Trakya Türk medyasını, Gündem ve Millet gazeteleri başta olmak üzere, yargı kıskacında sindirme girişimleri bunlardan sadece bir kaçı. 

Ancak yıllardır gündemden düşmeyen bir başka sorun daha var: Atina ve Batı Trakya’da cami ve minare inşa edilmesi. 

Atina’daki Müslümanlar, yıllardır, apartmanların zemin ya da bodrum katlarındaki derme çatma mescitlerde ibadet etmek durumunda bırakılıyorlar. Bayram namazları da meydanlarda ya da spor salonlarında kılınıyor. Sayıları yüz civarında olan mescitlerin, neredeyse yarısı da kapandı.

Mescitlerin kapanmasında iki önemli gerekçe var. Mescitler, cemaatin katkıları ile ayakta duruyor. Fakat Yunanistan’da yaşayan çok sayıda Müslüman, daha iyi bir yaşam için, bu ülkeden ayrıldı. Kalanların da, kira ve diğer masrafları karşılama gücü kalmadı. Ancak esas gerekçe, ibadet alanlarının açık kalabilmesi için gerekli şartları tanımlayan genelgenin, Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı tarafından katılaştırılması ve polisin mescitlere kilit vurması. 

Hali hazırda açık olan mescitler ise sürekli polis ve Yunan ırkçılarının baskı ve tehdidi altında bulunuyor. Atina’daki Yunan-Arap Kültür Merkezi mescidine kesik domuz başı bırakılması, meselenin hangi boyuta ulaştığını açıkça ortaya koyuyor. 

Yapımı yılan hikâyesine dönen Atina Camii de, oldukça eski bir mesele. Yunan idaresi, Pire’de ‘Türk Camii’ inşa edilmesi maksadıyla, 1851 ve 1890 yıllarında, Osmanlı hükümetine 554 metrekarelik arsa tahsis etti.

Daha sonra 1934 yılında 6244 sayılı yasayla, Atina’ya cami ve Mısır Enstitüsü’nün inşa edilmesi için Mısır hükümetine, 3 bin 350 metrekarelik arsa tahsis edildi. 

Takvimler 2000’i gösterdiğinde, 2004 Olimpiyat Oyunları vesilesiyle hazırlanan 2833 sayılı kanunda, Peania bölgesine İslam Kültür Merkezi kurulması öngörüldü. 

Altı yıl sonra hazırlanan bir diğer yasada ise Yunan idaresinin, Atina’ya cami inşa etmesi ve idarenin Eğitim Bakanlığı denetimindeki karma komite tarafından sağlanmasını öngörüyordu. 

Caminin, Votanikos semtindeki Deniz Kuvvetleri’ne ait olan eski tesislerde inşa edilmesi planlanıyordu. 2011 yılındaki, 4014 sayılı yasa ile caminin ebatları küçültüldü. Aynı yılın Kasım ayında, Altyapı Bakanlığı’na bağlı Kamu Projeleri Genel Sekreterliği projeyi yürürlüğe koydu. 

Bu haber toplam 635 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim