• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Ayşe Yıldız: Din ve cemiyet

Ayşe Yıldız: Din ve cemiyet

Beşeri açıdan en geniş anlam ve sembolik evren olan din kurumlarının geçerliliklerini sağlama konusunda deneysel olarak araştırılabilirse medeni toplumun geçirmekte olduğu sarsıntının nedenlerinin anlaşılıp açıklanmasında büyük ilerlemelere zemin teşkil edebilir.

Berger'e göre üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu en temel dini saikin aşkın varlık hakkında teori geliştirmek yerine ona ibadet etmek olmalıdır. Dini inanç ve ameller farklı biçimlere bürünebilir ama bir dini biçim var ki o insanın dini tabiatının gereği durmadan tezahür eden ibadettir. Yalnızca ibadetle dinin beşer üzerinde etkileşimi varlık sahnesinde önem arzetmektedir. Yine özenle üzerinde durduğu diğer bir hususta: din ile çağdaşlık ve din ile dünyevileşme arasındaki ilişki sorunudur.

Dünyevileşmenin kökenleri ile çok farklı izahlar bulunmaktadır. Dini, felsefi sosyolojik olarak tanzim eden düşünce ekolleri tanrı anlayışını kutsal kitaplardan, felsefi açıdan bilimsel akılcılıktan sosyolojik açıdan ise sanayileşme şehirleşme ve toplumsal düzlemin çoğulculuğu ile izah etmektedir.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/din-ve-cemiyet-makale-38354

Bu haber toplam 683 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim