• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Ayvazoğlu : Her zaman daha iyisini yazmaya çalıştım

Ayvazoğlu : Her zaman daha iyisini yazmaya çalıştım
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından düzenlenen "40'lar Meclisi"nin ilk konuğu, edebiyatçı-yazar Beşir Ayvazoğlu oldu.

Programın açılış konuşmasını yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, 2018 yılında TYB’nin 40. Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yurt içinde ve yurt dışında çok önemli kültür sanat etkinlikleri gerçekleştireceklerini belirtti.

Arıcan,” Düzenlenecek bu faaliyetlerden biri olan "40'lar Meclisi"nin ilk konuğu olarak, günümüzün en önemli edebiyatçısı olan Beşir Ayvazoğlu’nu misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

03.02.2018 tarihinde TYB Mehmet Akif Divanı'nda gerçekleşen etkinliği hikayeci ve eleştirmen Necip Tosun yönetti.

TYB’nin kurucularından olan ve şiir, deneme, roman, araştırma inceleme yazılarıyla edebiyat camiasının yakından tanıdığı Ayvazoğlu söyleşide yazarlığa başlama sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ayvazoğlu, yaptığı konuşmada, TYB'nin kuruluşunun 40. yılında, birliğin eski ve yeni mensuplarıyla bir arada bulunmaktan heyecan duyduğunu belirtti. Ayvazoğlu, "40 yıl, dile kolay. Aslında yarım asır demektir. Ama bize sorarsanız daha dün gibi." dedi.

Aşk Estetiği adlı ilk eserinin yayınlanma süreci hakkında bilgi veren Ayvazoğlu, yazdığı hiçbir metinin kendisini tam manasıyla tatmin etmediğine değinerek, bundan dolayı her zaman daha iyisini yazmaya çalıştığını kaydetti.

Yazar, yaza yaza yaşayan adamdır

Konuşmasının bir bölümünde edebiyata ilgi duyan ve yazma isteği içinde olan gençlere seslenen Ayvazoğlu iyi yazı yazmak için mutlaka çok okunmaları gerektiğini belirterek " Yazar, yaza yaza yaşayan adamdır; hayatına yazarak anlam kazandırır. Yazılan her metin –türü ne olursa olsun- bir iç macera, derunî bir heyecan olarak yaşanmalı ve amaç mükemmele ulaşmak olmalıdır. Yazar öncelikle kendisi için yazmalı, başka bir deyişle, metin önce yazarın kendisini tatmin etmelidir. Yazmaya heyecan ve heves duymaya başladığınız zaman yazarlığa ilk adımı atmış oluyorsunuz" diye konuştu.

İyi yazarın ilk eleştirmeni kendisidir

“İyi yazar, aynı zamanda kendi kendisinin acımasız eleştirmeni olmalıdır. Yazar olmak isteyen gençlere her zaman yazdıklarını defalarca yeniden yazmaktan kaçınmamalarını, eksilte eksilte yazmalarını tavsiye ediyorum” diyen Ayvazoğlu daha sonra şunları söyledi:

“Bir yazar, öncelikle içinden çıktığı toplumu tanımak, onun tarihini, kültürünü, dünyaya bakış tarzını, karakterini, davranış biçimlerini bilmek zorundadır. Bilmediğiniz, tanımadığınız bir şeyi anlatamaz, eleştiremez, değiştiremez, dönüştüremezsiniz. Yazmak demek, değiştirmeye çabalamak demektir.”

 

Söyleşinin sonunda bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “ 40.yıl faaliyetimizin "40'lar Meclisi"nin ilk konuğu olarak şiir, deneme, roman, araştırma yazarı TYB’nin 14 kurucusundan biri olan Beşir Ayvazoğlu’nu tercih etmemizin ne kadar doğru bir karar olduğunu birlikte gördük. İstanbul’da yaşayan Ayvazoğlu’nu aradan geçen uzun yıllar sonra tekrar TYB çatısı altında görmek bizleri mutlu etti. Kendisine, programı sunan Necip Tosun’a ve siz katılıcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Programa, Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Sami Güçlü, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Başkan Yarımcısı Ferhat Koç, Genel Sekreter Yard. Doç. Dr. M. Enes Kala, Genel Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdag, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, üyeler Muhsin Mete ve M. Çetin Baydar, edebiyatçılar ve Ayvazoğlu'nun okurları katıldı.

img_4762.jpgimg_4777.jpgimg_4795.jpgimg_4796.jpgimg_4832.jpg

Bu haber toplam 2640 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim