• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Azerbaycan Türklerinin varoluş kahramanları

Azerbaycan Türklerinin varoluş kahramanları
Azerbaycan'ın kuruluşunun 100. yıldönümünde ülke tarihine damgasını vuran Resulzade ve arkadaşlarının hangi çemberlerden geçerek özgürlük müdalesi verdiklerine kısa bir bakış..
Ibrahim Ali - Bakü
 
Son günlerde Azerbaycan demokratik cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yıldönümü dolayısıyla hem ülke içerisinde hem de yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu vesileyle ülke tarihine damgasını vuran Muhammed Emin Resulzade ve dava arkadaşları yıllar sonra anılmış oldu.
 
1918 yılında kurulmuş cumhuriyet yalnızca doğunun ilk demokratik devleti olarak tarihe geçmedi. Mehmet Emin Resulzade ve arkadaşları çar Rusya’sının asimilasyon politikası sonucunda dilini, dinini, örf ve adetini kaybetmeğe mahkum bırakılmış bir milletin yeniden varoluş hikayesini yazdı. Malum 1813 Gülüstan ve 1828 Türkmençay sözleşmeleri ile kuzey Azerbaycan resmen çar Rusya’sı tarafından işgal edilmişti. İşgalın belki de kendisinden de daha vahim bir sonucu daha ortaya çıkmıştı. Ermeniler tarihlerinde ilk defa devlet kurma hürriyetine kavuşturulma yönünde önemli bir adım atıyordu. Bölge Müslümanları günümüze kadar bunun sancılarını, ağrılarını çekmeğe devam ediyor. İster çar Rusya’sı devrinde, ister SSCB döneminde isterse de SSCB sonrasında Ermenileri kullanan ve onlara sınırsız destek veren Ruslar bölge Müslümanlarının asimilasyonunu tamamlamak için önemli stratejik adımlar attı ve hala atmağa devam ediyor.
 
İşgal altında bulunmasına rağmen 19. Yüzyılda kuzey Azerbaycan’da önemli gelişmeler yaşanıyordu. Milli manevi değerlere sahip genç bir nesil yetişiyor ve bu nesil hürriyet sevdasını çeşitli vesilelerle halka da ulaştırmak için yoğun çaba sarfediyordu. En önemlisi ise bunu bir beklentileri olmadan karşılıksız olarak yapma arzularından asla vaz geçmiyorlardı. Nihayetinde Osmanlı devletinden de alınmış destek sonucunda kuzey Azerbaycan bağımsızlığını ilan edebildi. Son yıllarda bağımsızlık mücahitlerine karşı çeşitli nedenlerle karalama girişimlerinin bulunduğunu üzülerek belirtiyor ve çok kısa da Resulzade, Hoyskı, Sultanov, Yusifbeyli ve diğer gerçek halk kahramanlarının neleri başardığının altını kalın harflerle çizmek istiyorum.
 
1- 1918 yılında Azerbaycan bağımsız bir devlet olarak ilan edilmese bugün asla Azerbaycan devletinden bahsedemezdik. SSCB’nin işgaline, Göyçe ve Zengezur gibi tarihi toprakların ermenilere verilmesine rağmen Azerbaycan sosyalist kuruluşa bir devlet olarak dahil edildi. Şayet cumhuriyet fedaileri kanları ve canları ile bağımsızlığı kazanamasalardı Azerbaycan bugün de bağımsız olamaz Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri –Dağıstan, Çeçenistan, İnguşetya ve diğerleri – gibi Rusya federasyonu içerisinde bulunacaktı.
 
2- Mevcut Azerbaycan bayrağı – okul kitaplarında okutulmadığı için malesef çoğu insan bilmez. Bayrağın ressamı Ali bey Hüseynzade idi – aynı zamanda milli tefekkürün ve geleceğin ideolojik temellerini ifade ediyordu. Mavi renk – Türklüğü, kırmızı renk çağdaşlığı, yeşil renk ise İslam’ın bir sembolü olarak seçilmişti. Bu şunu ifade ediyordu: Türklüğümüz ve çağdaşlığımız yalnız ve yalnız kıblemizin değişmemesi ile mümkün olabilir. Malesef zaman zaman ümmeti Muhammedin içine düştüğü girdab sonucunda Müslümanlığımız unutulmuş Moskova, Brüksel, Londra, Washington gibi yapay “kıbleler” uydurulmağa çalışılmıştır.
Bu haber toplam 1066 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim