• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Balkanlarda Türkçe zevkini beraber yaşatalım

Balkanlarda Türkçe zevkini beraber yaşatalım
Kosova’da 17 yıldır Türkçem dergisini çıkaran, Türkçenin Balkanlarda yaşayan bir dil olarak kalması için çalışmalar yapan şair, yazar Zeynel Beksaç hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Kosova. Bu ülkenin adını duyduğumuzda tarihten edebiyata, kadim geçmişimizden içimizi titreten ince sızılara kadar birçok duygu bizi yoklar durur. Dünya coğrafyasında bizim için hiçbir zaman yabancı olmayan gönül parçalarımızdan bir parçadır Kosova. Günümüzde de Türkiye sevdasıyla, Türkçe sevdasıyla bizden olmaya devam ediyor Kosova. Biz gibi, bizim gibi.

Balkanlarda ana dil zevkini beraber yaşatalım

Zeynel Beksaç, Prizren doğumlu gazeteci, şair, yazar. Türkçe sevdalısı. Türkçeyi kullanmakla kalmıyor, 17 yıldır Türkçem adlı bir dergi ile hem çocuklara hem de Balkanlarda yaşayan herkese Türkçenin güzelliklerini sunmaya devam ediyor. “Balkanlarda ana dil zevkini beraber yaşatalım” alt başlığında çıkan dergide asıl hedef kitle çocuklar.

Çocuk şiirleri, öyküleri, masalları ile rengârenk bir dergi Türkçem. Zeynel Beksaç, çocukların renkli dünyasına Türkçe şiirler, masallar gönderiyor. Çocukların sadece dillerini değil kültürlerini de unutmamaları için dergide kültürel ögelere çok fazla yer veriyor.

Sadece Kosova’da ve Balkanlarda değil tüm Türk dünyasında tanınan bir edebiyat adamı Zeynel Beksaç. Bunu derginin yazarlarından da anlayabiliyoruz. Kosovalı şairlerin yanında Türkiye’den, Kosova’dan, Bosna Hersek’ten, Bulgaristan’dan yazar ve şairler de Türkçem dergisinde yer alıyor. Bu çeşitliliği görünce Zeynel Beksaç’ın bir ideali olan “Balkanlarda ana dil zevkini yaşatmak” bu dergi ile mümkün olacak görünüyor.

Dergilere de sevdalı bir isim Zeynel Beksaç. Birçok derginin çıkmasında büyük katkıları var Beksaç’ın. Doğru Yol (Esin), Çığ dergileri bunlardan bazıları. Derginin selamlama yazısında yeni sayının coşkusunu paylaştığı şu cümleler onun dergiciliğe verdiği önemi özetler mahiyette: “Türkçemiz’i sizlere ulaştırabilmek mutluluğunu tarif etmek inanın ki çok zor. Her sayı bizim için bir bayram sevinci.” Bu heyecanla çıkmaya devam ediyor Türkçem.

Rüyaları çiçek açan bir şair

Zeynel Beksaç, edebiyatın birçok alanında çalışmalar yapsa da en çok şairliğiyle tanınan bir isim. Onun şiirlerini okurken dupduru bir Türkçe selamlıyor sizi. Kosova’dan yola çıkan ve büyük bir özlemle yollara düşen bir Türkçe.

Rüyalarım Çiçek Açtı, Zeynel Beksaç’ın toplu şiirlerinin yer aldığı kitabı. 1970’den 2014’de uzanan çizgide çıkardığı kitapları bir araya getiren Rüyalarım Çiçek Açtı, çocukların düşlerine yeni yollar açan, onların hayallerine büyük umutlarla tercüman olan şiirlerden oluşuyor. Her şiirde bir çocuğun kalp atışını duymak mümkün. Kimi zaman gülen, eğlenen, kimi zaman umudu içinde yeşerten çocuklar var Beksaç’ın şiirinde: “Uçurtma bir çocuk gülüşüdür/ Yükseldikçe göklerin yüreğini çalan/ Belki de özgürlüğün en yakın arkadaşıdır”

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20585/balkanlarda-turkce-zevkini-beraber-yasatalim.html

Bu haber toplam 694 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim