Başkan Arıcan: Kültür sanat hayatımızı daha da zenginleştirelim

Başkan Arıcan: Kültür sanat hayatımızı daha da zenginleştirelim
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 11.Şubeler Toplantısında; şube başkanlarının görüş, öneri ve faaliyetlerinin değerlendirildiği programda önümüzdeki dönemde yapılacak kültür, sanat, edebiyat etkinlikleri de konuşuldu.

Toplantıdan bir gün önce, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanları Trabzon’da doğan ve Trabzon’da vekillik yapan merhum Ali Şükrü Bey’in kabrini ziyaret ettiler.

Ziyarette bir konuşma yapan D. Mehmet Doğan,   Ali Şükrü Bey’in hayatı, çalışmaları hakkında bilgi verirken, o’nun muhalif bir duruşu, mücadeleci bir yapısı ve ülke meselelerine olan duyarlılığını anlattı.

Ali Şükrü Bey muhalif ve gerçek bir hürriyetçi

 Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’u Ankara’ya Ali Şükrü Bey’in getirdiğini ve Mehmed Âkif’in Ali Şükrü Bey’e itimat etmesinin önemli olduğunu söyleyen Doğan, “Ali Şükrü muhalif, gerçek bir hürriyetçi. Meclis’in gerçekten millet hakimiyetini yansıtması için mücadele ediyor, şahıs veya zümre tahakkümünü şiddetle reddediyor. Ama ne yazık ki   Ankara’da 27 mart 1923 tarihinde katledildi. Cinayeti Topal Osman’ın veya adamlarından birinin işlediği anlaşılmaktadır. Topal Osman Çankaya’nın muhafız birlikleri tarafından kuşatıldı, teslim oldu, fakat sorgulanmadan öldürüldü, maiyetindekilerle birlikte öldürüldü. Cinayetin gerçek yüzünü aydınlatacak isim böylece susturuldu.” diye konuştu.

TYB Şubeler toplantısının açılış konuşmalarından sonra şube başkanları, dilek, öneri, talep ve yapacakları çalışmalar hakkında görüşlerini bildirdiler.

Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna’nın yönettiği programın ilk konuşmacısı Erzurum Şube Başkanı Hanefi İspirli oldu.

 

hjkml.jpgErzurum Şube Başkanı Hanefi İspirli:

Şube toplantıları dostluklarımızı pekiştiriyor

Daha önce şubeler buluşmasına 9 kez daha katıldım.  Bu tür toplantıların önemli olduğunu düşünüyorum. Bu buluşmalar dostluk, muhabbet, kardeşlik bağlarını güçlendiriyor. Biraz yaptığımız çalışmalardan söz etmek istiyorum. Bir buçuk yıl önce bir proje hazırladık Gençlik ve Spor Bakanlığınca  onaylandı. “Gençler şairleri ile buluşuyor” adlı projemizle Erzurum’un ilçelerini gezdik. Etkinliklerinden birine şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan’da katılmıştı. Çok büyük geri dönüşler aldık. Gençlerden ilçelerdeki yöneticilerden tekrarı olmasını istiyorlar. Bu arada “Hüma” dergimiz 6. sayıya ulaştı. Yaptığımız programlarda şehir protokolüne şiir okuttuk. İlçe belediye başkanları, rektörler, savcılar ilk önce şaşırdılar ama güzel programlarımız oldu. Bu faaliyeti şubelere de öneriyorum. Protokolle aranızdaki ilişkileri geliştirmeniz için bunları yapabilirsiniz.

 

yusuf-001.jpg

Erzurum Şube Başkan Yardımcısı Yusuf Kotan :

Şehir Tarihi Yazarları Kongresine talibiz

Erzurum Atatürk Üniversitesi ile ortak bir program yapacağız. İki ekip yola çıktı Cumhurbaşkanı misafir ederek başlayacağız. Daha önce yöneticilere şiir okutmuştuk şimdi de kadın yöneticilerimizi misafir edeceğiz. Ayrıca, Mehmet Akif Ersoy’un vefatıyla ilgili faaliyet yapacağız. Şehir Tarihi Yazarları Kongresine talibiz Erzurum da yapılmasını talep ediyoruz.

 

mustafa-yildiz-001.jpgGaziantep Şube Başkanı Mustafa Yıldız:

Kültür sanat faaliyetleri için gayret göstereceğiz

Gönüllü insan bulmakta zorlanıyoruz. Bu yüzden etkinlikler dizisi yapamıyoruz. Belediyenin gündemi çok farklı bizlerle ilgili değil. Belediyenin bize tashih ettiği mekânı kullanmakta zorlanıyoruz. Toplantılarımız için kullanışlı değil. Yılın başında “Yaşayan Akif” adı altında panel düzenledik. “Mukaddime” okumaları yapıyorduk. Diyanet Vakfıyla yazarlık okulu düzenledik. Mütercim Asım bilgi şöleni düzleyeceğiz. Önümüzdeki dönem kültür sanat faaliyetlerini gerçekleştirmek için gayret göstereceğiz.

 

mahmut-kaya-002.jpg

Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mahmut Kaya:

Gençlik birimini oluşturacağız

Bir grubumuz var onlarla birlikte etkinliklerimizi süründürüyoruz. Cuma günü akşamları “Cuma Sohbetleri” oluyor. Mahalli ulusal yerel katılımcılarımız oluyor. Şairlerimizin kendilerini anlattığı okuma ve yazma ile ilgili sohbetlerimiz devam ediyor. Yeni kitapları çıkan arkadaşlarımız Cuma Sohbetlerinde nasıl yazdıklarını ne süreçten geçtiklerini paylaşıyorlar. Ramazan ayında ulusal radyolarda arkadaşlarımız yayınlara katıldılar.  Açık havada programlarımız oldu. Suriye’ deki yetim çocuklara yönelik yardım kampanyamız büyük dikkat çekti. Üç sayı olmak üzere “Beşinci Mevsim” adında elektronik dergi çıkardık.

Üniversiteye teklif ettiğimiz “Şair Araştırma Merkezi” faaliyete geçti.  Gençlik birimimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Muhacir Edebiyatı’ etkinliğini TYB genel merkezimiz, Suriyeli, Iraklı yazarlarımızla birlikte Kilis’te icra edeceğiz.

 

nazim-elmas-002.jpgGiresun Şubesi Başkanı Nazım Elmas:

Dijital bir dergi çıkaracağız

Şubemiz geçen yıl kuruldu. Bizim bir şiir topluluğumuz var. Üniversitenin imkânlarından faydalanabiliyoruz. Genç Yazarlar Birliği kurduk. Onlara da yönetim kurulu verdik. Onlarda haftada 1 akşam toplandılar birkaç hafta katıldım yazarlık yazma ile ilgili konuşmalar yaptım. Daha sonra ki haftalarda arkadaşlar şiir, deneme, roman ile ilgili konuşmalar yapıldı. Şairlerimizle birlikte şiir dinletisi yaptık. Yazma merakı olanlar için dijital bir dergi çıkartmak istiyoruz. Yeni üyeleri kazanmak için de çalışmalara başlayacağız. Şiir dinletisinde ne kadar şairin kitabı varmış kaç şair varmış bunu görmüş olduk. “Bizimde kitabımız var bizi de programlarınıza dahil” edin diyenler oluyor, talep artıyor. İmza günleri yapmayı düşünüyoruz. Bazı öğrencilerimizin şiir kitapları çıkarmasına yardımcı olduk. Ayrıca, “Okuduğunu anlat” diye bir programı yapmayı planlıyoruz.

 

halil-ibrahim-ozdemir-001.jpg

Erzincan Şubesi Halil İbrahim Özdemir:

Şehir kitaplığı kurduk

Yeni açılan bir şubeyiz. Mustafa Kutlu ile gerçekleştirdiğimiz programımız büyük ilgi uyandırdı. Değerli şube başkanları arkadaşlarımız  çalışmalarıyla önümüze ışık tutuyor. Onların çalışmalarından feyiz aldığımızı belirtmek istiyorum. Bizde kendi çapımızda önemli işler yaptık. Bunlardan birisi; “şehir kitaplığı” adı atında proje başlattık. Bu seriden 50 yi aşkın kitap yayınlanacaktır. Erzincan küçük bir şehir ve yeni üye kaydı konusunda büyük şehirlerimizdeki gibi şanslı değiliz. Ama gayretlerimiz devam ediyor.

 

gik.jpgSakarya Şubesi Başkanı Hasan Salih Sağlam:

Kosova’dan yazar ve şairleri ağırladık

Biz bu yıl içerisinde 15 kültür, sanat ve edebiyat faaliyetini gerçekleştirdik. Sempozyum ve panellerimize Sakaryalılar ve gençlerimiz büyük ilgi gösterdiler. Kitabı çıkan arkadaşımızı okurları ile buluşturduk, imza günleri yaptık. Sakarya’da bulunan şairleri anma etkinliklerimize yoğun katılımlar oldu. Yurtdışından misafirlerimiz geldi, Kosovalı şairlerimiz oldu, onları ağırladık. Valiliğimiz, belediyelerimizle birlikte kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle genç yazar, şair arkadaşlarımızı kazanmak, çalışmalarında desteklemek olmak için yoğun bir gayret gösteriyoruz.

hayri-erten.jpg

 

Konya Şubesi Başkanı Hayri Erten:

Gençlere ulaşmak için sosyal medyayı kullanalım

Programlarımız daha çok vefa, anma, dini ve birçok alanda panel, söyleşi, konferans ve sergi biçiminde gerçekleştiriyor. Bu alanda ilgilenen genç arkadaşlarımızla tiyatrolar düzenledik. z Düzenleyeceğimiz programlarımızı afiş haline getirip üniversitelerin duyuru panolarına asıyoruz. Etkinliklerimiz için dijital kayıt yapılıyor. Fotoğraflıyoruz haber yapıp gazetelere ve TV kanallarına gönderiyoruz, haber oluyor. Toplum tarafından kabul görmemiz için Yazarlar Birliğine aidiyeti arttırmalıyız.  Siyasetten çok uzak olmadan çokta içinde olmadan eğitim ile ilgili bir raporu yayınlayabiliriz. Gençliğin kimlik oluşumuyla ilgili neler yapabileceğimizi anlatmak için bir çalışma yapabiliriz. Sanat felsefesi ile ilgili olarak bizim camiamızın sanata bakışını  ortaya koymadan başarı elde edemeyiz. Gençlerimizin sosyalleşmesi sanal dünya ve medyanın ayağı ile gerçekleşiyor. Aile burada işlevini kaybetti eğitime devretti eğitimde eksikliklerimiz var. Dolayısıyla gençlere ulaşmak için  medya ve sanal dünyayı iyi kullanmamız gerekir. Yaşayan veya vefat etmiş yazarlarımızı, şairlerimizi ve eserlerini tanıtmak amacıyla kısa 5 dakikalık filimler oluşturulabiliriz.

 

ahmet-koseoglu-001.jpg

Konya Şubesi eski başkanı Ahmet Köseoğlu:

Tüm şubelerin internet sayfası olmalı

25 yıldır TYB’nin anlamlı ve mütevazi yürüyüşüne dahil olmaya çalışıyorum. Öncelikle D. Mehmet Doğan ağabeyden başlayarak tüm genel başkanları ve  birliğin bu günlere gelmesinde emeği olan herkese saygılarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum. Ülkemizin dört bir yanında TYB’nin itibarlı bir kurum olduğunu herkes bilir. Birliğin yıllardır değişmeyen bir özelliği var o da şudur: İlkeli duruş. Bu duruş bizlerde var olduğu sürece çok faaliyet olmuş az faaliyet olmuş önemli değildir. Şube yöneticileri arkadaşlarıma bir tavsiyem olacak, mutlaka internet sayfanız olsun, faaliyetlerinize ve şubenize olan ilgiyi hemen fark edeceksiniz. Diğer yandan, sosyal medya önemli. Bu mecrada çoğu zaman anlamsız ifadeler dolaşıyor. Bunun önüne geçmek için, önemli meselelerimize ilişkin hazırlanacak kısa mesajlar sosyal medyada kullana biliriz. En azından kimin yazdığı, ne yazdığı belli olur.

 

selim-tuncbilek.jpg

Kayseri Şubesi Başkanı Selim Tunçbilek:

Kalem sohbetlerimiz devam ediyor

Şubemizde; yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte   çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yazar okulu projemize Kayserili gençler büyük ilgi gösterdi. Atölye çalışmalarımız devam ediyor.  Genç arkadaşlarımızla, büyük bir gayretle “A Kalemler” dergini çıkardık.  Belediyemizin bize tahsis ettiği mekânda edebi söyleşiler, şiir okuma etkinlikleri yapıyoruz. İmkanlar dahilinde kitap fuarlarına katılıyoruz. “Kalem” adındaki sohbetlerimiz 30 haftadır devam ediyor.  Akademisyenlerimizin de yer aldığı sohbetlerimiz oldukça verimli geçiyor. Şubemizin önemli faaliyetlerinden biri de okuma topluluğunun etkinlikleridir. Ayda bir kez iki grup halinde okumalar yapıyoruz. Her hafta “şiir akşamları” faaliyetimiz de devam ediyor.

 

enver-capar-001.jpgKahramanmaraş Şubesi Başkan Yardımcısı Enver Çapar:

Gençlik birimimiz faal çalışıyor

 “Kırk Yılın Hikayesi” sempozyumunu Kahramanmaraş’ta yaptık. Daha sonra TYB Gençlik biriminin Gençler Kültür Kervanı vesilesi ile gelen gençlerimize ev sahipliği yaptık. Kıraathane söyleşileri yapmaya başladık. Gençlik birimiz çalışıyor. Dergi çıkarttılar ve hala devam ediyorlar. Kamu kurumları ve yerel yönetimler tasarruf tedbirleri nedeniyle kültür sanat faaliyetlerine yeteri kadar destek olmasalar da şube olarak yeni dönemde önemli etkinlikleri gerçekleştireceğiz.

 

m.-sait-ulucay.jpg

Ankara Şubesi Başkanı M. Sait Uluçay:

Yazarları ve eserlerini tanıtıyoruz

Ankara Şubesi olarak yıl içinde 19 faaliyet gerçekleştirdik. İki haftada bir şairler meclisimiz var. Şairlerimizi davet ediyoruz şiiri ve şiirin dününü bugününü konuşuyoruz. Bir kitap bir yazar programımız devam ediyor.  Yeni çıkan kitapların ve yazarının tanıtımını yapmaya devam ediyoruz, programda yazarlığa başlama serüvenlerini anlatıyorlar ve kitaplarını imzalıyorlar. Günümüz roman anlayışı ve psikolojik roman söyleşi programı yapıyoruz. Kitap toplama kampanyası başlattık ve önemli sayıdaki kitapları okul kütüphanelerine bağışladık. Şehir Kültür ve Edebiyat ve çocuk edebiyatı üzerine bir programlarımız oldu. Edebiyat dergilerini konuşuyoruz” adlı programlarımıza başladık ve devam ediyoruz. Önümüzdeki dönem ise fikir adamlarımızı, sanatçılarımızı ve yazarlarımızı anma programlarımız olacaktır.

Şubeler toplantısının sonunda bir değerlendirme konuşması yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, merkez yönetim kurulu üyeleri ve tüm şube başkanı ve yöneticilerine toplantıya katılım ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

 

turkiye-yazarlar-birliginden-15-temmuz-mesaji-(1).jpgArıcan: Aynı hedefe birlikte yürüyelim

Şubelerin gerek genel merkezle ve gerekse kendi aralarında sağlayacakları iş birliği ve dayanışmanın ortaya bir pozitif enerji çıkaracağına inandığını belirten Başkan Arıcan, “Sizlerin öneri, istek ve görüşleri bizim için çok önemli. Gerçekleştireceğiniz tüm faaliyetlerde, karşılaşacağınız zorluklarda her zaman yanında olacağız. Kurucu Genel Başkanımız D. Mehmet Doğan ve arkadaşlarının 41 yıl önce belirledikleri ilkeler bugün bizler için de geçerlidir.  Aynı yöne baktığımız tüm kurum ve kuruluşlarla, yerli ve milli olmak şartıyla iş birliklerine açık olun. 21. Genel Kurula giderken şubelerimizde genel kurullarını yapacaklardır. Aktif bir sivil toplum olalım istiyoruz. TYB’ne lâyık, şehre yön veren, şehrine üniversitesine, kamu kurumlarına, belediyesine katkısı olan şubelerimiz olsun istiyoruz, şehirlerin edebiyat, sanat kıvılcımını ateşlesin istiyoruz. Bu kurum bizlere emanet yazarlar birliğinin hikâyesini biliyoruz; zor şartlardan buraya gelmiş olduğunu biliyoruz. Bu ismi yıkmayalım,  kısır kavgaların olmasına izin vermeyelim. Kültür sanat hayatımızı zenginleştirmek için aynı hedefe birlikte yürüyelim.  Yapacağınız  genel kurulları daha önceden haber verirseniz genel merkezden arkadaşlarımızın katılmalarını sağlaya biliriz. Çalışmalarımız çok iyi bir durumda ve el birliği ile daha da ileriye taşımamız gerekir. Yaptığı ev sahipliği için başta Trabzon Şube Başkanımız Kamuran Tuna’ya, katkı ve katılımlarınız için de sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Şubeler toplantısı toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

1-049.jpg2-040.jpg

Bu haber toplam 1036 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim