• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Başkandan Açıklama

Başkandan Açıklama
D. Mehmet Doğan’ın İstiklâl Marşı\'nın 85. Yıldönümü ile ilgili açıklaması.. Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan’ın İstiklâl Marşı'nın 85.

D. Mehmet Doğan’ın İstiklâl Marşı´nın 85. Yıldönümü ile ilgili açıklaması..

Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı
D. Mehmet Doğan’ın İstiklâl Marşı'nın 85. Yıldönümü ile ilgili açıklaması:

- İstiklâl Marşı’nın kabulünün 85. yıldönümü layıkıyla değerlendirilmeli
- Mehmed Akif’in vefatının 70. yılı dolayısıyla Mehmed Âkif yılı ilan edilmeli
- İstiklâl Marşının yazıldığı binanın etrafındaki ruhsatsız yapılar yıkılmalı

TYB Şeref Başkanı ve Mehmed Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı’nın 85. yılı  (12 Mart), Mehmed Âkif'in vefatının 70. Yılı (27 Aralık) dolayısıyla  bir açıklama yaptı. Doğan açıklamasında, ülkemizin ve halkımızın varlık zeminin oluşturan değerlerin, aidiyet unsurlarının hatırlanması, yuvarlak yıldönümleri vesilesiyle geniş kitlelere ulaşan kapsayıcı çalışmaların yapılması için gönüllü kuruluşlar ve resmî kurumların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğine belirttikten sonra, “Bu sene, İstiklâl Marşı'mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından millî marş olarak kabulünün 85. yıldönümüdür. 12 Mart 1921'de TBMM tarafından kabul edilen İstiklâl Marşı, en önemli kimlik yapıcı unsurlarımızdandır ve gerçek bir millî mutabaka metnidir. Bu önemli yıldönümü fırsat bilinerek geniş kapsamlı faaliyetler yapılması gerekmektedir.”dedi.

Doğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Elbette, İstiklâl Marşı ile ilgili olarak bugüne kadar yapıldığı gibi, gönüllü kuruluşların, halk kitlelerinin anmaları yanında, resmî anma faaliyetleri de devreye sokulmalıdır. Mehmed Âkif, İstiklâl Marşı'nı milletin malı saymış, kendi kitabına almamıştır. Halkın ona sahip çıkması, gönüllü kuruluşların bu hususta çaba göstermesi olağandır. Fakat, İstiklâl Marşı Devletin resmi marşı olduğuna göre, devlet kurumlarının da üstüne düşeni, en azından bu yıl, 85. yıldönümünde yapması gerekmektedir.

İstiklâl Marşı bütün önem ve değerine rağmen, bugüne kadar resmî cihetten gereken ilgiyi görmemiştir. Onu alkışlarla kabul etmiş olan TBMM'nin görünür bir yerinde İstiklâl Marşının metni bile yoktur.

İstiklâl Marşı'nın kabulünün 85 yılı, İstiklâl Marşı şairi Mehmed Âkif'in vefatının 70 yıldönümü ile birleşmektedir. Bu sebeple, 12 marttan 27d Aralık'a kadar sürecek, Mehmed Âkif yılının ilan edilmesi, bu dönem kapsayacak, anma ve yayın faaliyeti gerçekleştirilmesi doğru olacaktır. 2006 yılının bu şekilde değerlendirilmesi, ülkemizde geniş katılımlı bir kültürel hareketlilik meydana getirecektir.”

D.Mehmet Doğan’ın, konuyla ilgili teklifleri şöyle:

1. TBMM, 12 Mart'ın içinde bulunduğu haftayı "İstiklâl Marşı Haftası" olarak ilan etmelidir.
2. TBMM binasına, İstiklâl Marşı, abidevî nitelikte yazılarak konulmalıdır.
3. İstiklâl Marşı'nin yazıldığı Taceddin Dergâhı ve çevresi, Meclis gündemine alınarak İstiklâl Marşı’nın ruhuna uygun bir mekân haline getirilmeli, çevresindeki kanunsuz çirkin yapılar yıkılmalıdır.
4. Bütün Türkiye'de ve dış temsilciliklerde İstiklâl Marşı ve Mehmed Akif'li ilgili faaliyetler gerçekleştirilmelidir.
5. PTT, hem İstiklal Marşı’nın yıldönümü, hem Mehmed Âkif'in vefat yıldönümü münasebetiyle hatıra pulu çıkarmalı, Hazine para basmalıdır.

İLGİLİLERE MÜRACAAT

D. Mehmet Doğan, bu hususlardaki görüşlerini TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan R. Tayyip Erdoğan, Kültür Bakanı Attila Koç ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Melih Gökçek'e yazılı olarak bildirdi.

MELİH GÖKÇEK'E: RUHSATSIZ YAPILARI YASALLAŞTIRMA!

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e gönderilen yazıda bilhassa âcil bir konu olan İstiklâl Marşının yazıldığı binanın korunması ile ilgili olarak şu görüşlere yer verildi:
"İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif'le ilgili hassasiyetleriniz kamuoyunca bilinmekte ve takdir edilmektedir. Bu meyanda, sizin de muttali olduğunuz, İstiklâl Marşı'nın yazıldığı bina olan ve sit alanında bulunan Taceddin Dergâhı'nın yanına kanuna aykırı olarak yapılan inşaatın belediye kararı ile hukukileştirilmesi çabalarına destek vermeyeceğinizi umuyoruz. Konu, sizden önceki Başkan olan Murat Karayalçın tarafından dahi, yasallaştırma çerçevesinde ele alınmamışken, döneminizde böyle bir olumsuzluğun cereyan etmeyeceğini tahmin ediyoruz. Bu konu elbette tarihe mal olacaktır. Bu sırada verilecek kararlar, günü kurtarsa bile, ilgililerini tarihen mahkûm edilecektir. Bizden sonraki nesiller, bu konuyla ilgili tavırları ve tutumları gerektiği şekilde değerlendirecek ve hükmünü verecektir.

Ankara'nın bu kesiminde, halen dört büyük hastahane vardır (Nümune, Yüksek İhtisas, İbn-i Sina ve Hacettepe) binlerce yataklı, binlerce personelli bu hastahaneler, bu bölgede trafik dahil bir çok hususda problemler doğurmaktadır. Şehrin bu kesimindeki hastahane yoğunlaşmasının sona erdirilmesi, şehircilik açısından da zaruridir. Hacettepe Üniversitesi'nin Kalp-Damar Hastahanesi olarak inşa ettiği ruhsatsız yapı, bölgede ilave bir yoğunluk meydana getirecektir. Bunun modern şehircilik açısından da değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz.

İstiklâl Marşı'nın yazıldığı tarihî binanın yanına dikilen ve bu kerpiç yapı için büyük tehlike arzeden, sit alanına inşa edildiği için mahkemece yıkılması kararlaştırılan 11 katlı ruhsatsız bina konusunda bilhassa kararlılık göstereceğinizi ümidiyle saygılar sunarım."

 

Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim