• İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Bedir Acar: Beşir Ayvazoğlu iyi ki var

Bedir Acar: Beşir Ayvazoğlu iyi ki var

İBB Şehir Tiyatroları’nın repertuvardan kaldırdığı Mavi Kuş’un yazarı Mustafa Kutlu için nasıl ki ‘Türkiye’nin yaşayan en önemli hikayecilerinden biri’ tanımlaması yapabiliyorsak, Beşir Ayvazoğlu için de ‘ülkemizin en önemli portre ve biyografi yazarlarından biri’ nitelemesini hakkıyla telaffuz edebiliriz. En azından, benim penceremden bu böyledir. Ayvazoğlu’nun kaleme aldığı eser isimlerine bakmak dahi ne denli donanımlı bir kültür insanıyla karşı karşıya olduğumuzu anlamak için kafidir. Onun kaleme aldığı ‘Aşk Estetiği’ ve‘Geleneğin Direnişi’ kitapları, sanat tarihi öğrenciliğim yıllarında başucu kitaplarım oldu. 

Türk çiçek kültürüne adanmış Güller Kitabı eşsizdir mesela. Hele biyografi kitapları… Yahya Kemal’i, Peyami Safa’yı, Mehmet Âkif Ersoy’u, Asaf Hâlet Çelebi’yi, Ahmet Hâşim’i, Malik Aksel’i, Tarık Buğra’yı onun zarif ve kuşatıcı üslubundan, titiz ve enfes Türkçesinden okumamışsanız, okuyun derim. 

Şiirimizin zirve isimlerinden Şeyh Galib’in hayatı (Kuğunun Son Şarkısı) ve kurmaca-gerçek arası bir roman olarak 1930’lu yılların çalkantılı dünyası (Ateş Denizi) yine Ayvazoğlu’nun kaleminden günümüze taşındı. Bir Ateşpare Bin Yangın ise tüm vecheleriyle bir İstanbul, kültür ve edebiyat kitabıdır. 

Yazar, eleştirmen ve aynı zamanda çok yönlü bir sanat insanı olarak Ayvazoğlu şiirden denemeye romandan inceleme kitaplarına, resimden müziğe, mimariden şehir kültürüne, edebiyattan tiyatroya kadar çok geniş ilgi alanlarına sahip kültür emekçisidir. Akademisyen değildir, ancak, akademi dünyasında dahi saygı uyandıran titizlik ve adalet terazisiyle ele alır konularını. 

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/besir-ayvazoglu-iyi-ki-var-yazi-1492732/

Bu haber toplam 446 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim