Bedir Acar: Frankfurt sadece kitaptan ibaret değildi

Bedir Acar: Frankfurt sadece kitaptan ibaret değildi

Geçen hafta Avrupa’nın en büyük kültür organizasyonlarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı’ndaydık. Türkiye’den 10’u çocuk 20’si yetişkin 30 yayınevinin iştirak ettiği fuarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra İstanbul Ticaret Odası ile birlikte İBB Kültür A.Ş.,Zeytinburnu ve Bahçelievler Belediyeleri de özel standlarıyla yer aldılar. 

Belediyelerin fuarda yer almaları kanımca önemli. Bu şu demek oluyor: ‘Biz belediye olarak iyi kitaplar yayınladık ve özgüvenimizle buradayız.’ Bu vesileyle kamu yayıncılığında gösterdikleri hassasiyet ve özenle tebriki hak ediyorlar. 

***  

70 yıllık tarihiyle Frankfurt Kitap Fuarı perakende satışa yönelik bir fuar değil. 100’den fazla ülkenin boy gösterdiği fuar, daha çok uluslararası çeviri sözleşmelerinin imzalandığı dev bir pazar. 

Ancak bu pazarı verimli kılmanın püf noktaları da olmalı ki, gördüğüm kadarıyla Amerikanve İngiliz yayıncıları farklı bir açılımla bunu başarmışlar. Zaten fuarda en kalabalık standlar onlarınkiydi. Meseleyi salt kitap olmaktan çıkarmış Amerikan şirketleri. Google Play’in dahi dev bir standla katıldığı fuarda Amerikalılar, bilgisayar oyunlarından, uluslar arası dizi filmlere kadar kitapla iltisaklı ne varsa sergiliyorlar. Aynı zamanda dizi oyuncuları ve senaristlerin de aralarında bulunduğu ekiplerle ABD’li firmalar, fuar ahalisiyle yakın diyaloğa girmenin yollarını arıyor. Bir Amerikan yayıncısı, X kitabını meslektaşımız Erem Şentürk’e anlatırken şu cümleleri kuruyordu: ‘Bu kitap var ya, X filminin kavga sahnesinde başrol oyuncusunun kafasına vurulacak!. Biz bunun sözleşmesini yaptık ve kitabımızı da sergiliyoruz.’ Şentürk’ün deyimiyle işte ABD ve İngilizler, Frankfurt kitap fuarını böylesi bir ‘eko-kültür’ sistemine çevirmişler. Yani sinekten yağ çıkarmanın peşindeler. 

Yeni çağda, Türkiye’mizin meselelere bakarken biraz da bu vizyon genişlemesine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/frankfurt-sadece-kitaptan-ibaret-degildi-yazi-1395747/

Bu haber toplam 555 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim