“Bediüzzaman dava adamıdır"

“Bediüzzaman dava adamıdır"
Alanında uzman akademisyenler, “Bediüzzaman’ı Anma ve Anlama Paneli”nde Said Nursi’yi Risale-i Nur’un bugüne yansımaları üzerinden anlattı.

Bediüzzaman’ı Anma ve Anlama Paneli, Zeynep Türkoğlu yönetiminde, alanında uzman akademisyenlerin söyleşileriyle Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde gerçekleşti.

Programdan önce 24 Mart’ta yine TYB İstanbul Şubesi’nde yapılan panel tebliğlerinin bir araya getirildiği Hakikatin İzinde Üç Devir Bir Ömür Bediüzzaman Said Nursi kitabının tanıtım galası yapıldı. Kitapta bildirisi yer alan Doç. Dr. Ahmet Yıldız, metinlerin ana temasını oluşturan Bediüzzaman'ı Anma ve Anlama bahsine ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdi. Bediüzzaman’ın metni olan bir fikir adamı olduğunu ifade eden Yıldız şunları söyledi:

“Bediüzzaman, manevi bir mürşid, hayatı ve haklı mücadelesiyle dava adamıdır. Dolayısıyla onu anmak ve anlamak büyük önem taşıyor. Bediüzzaman’ın eserlerine ve davasına dönük olarak çıkan perdelemelerin Bediüzzaman’la birebir bağlantısı olduğunu düşünen yaklaşımların iyi niyetten yoksun olduğu kanaatindeyim.”

HAKK DAVASININ KAHRAMANLARI

Panelin açılış konuşmasını yapan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, manevi önderlerimiz için yapılan söyleşi ve programları önemsediğini belirterek şunları söyledi:

“Katı Batıcılığın girdabında inançlarıyla varolma savaşı veren mazlum milletimiz, Müslüman kimliğine sahip çıkmak için büyük direniş gösterdi. Bu kutlu direnişin önünde de bütün varlığını Hakk’ın davasına adayan kahramanlar vardı. Said Nursi, Süleyman Hilmi Tunahan, Mehmed Âkif, Necip Fazıl, Mehmet Zahid Kotku, Sami Ramazanoğlu gibi mücadele önderleri, Batıcılık projesini başarısızlığa uğrattı. Yılmadılar, yorulmadılar. Bize düşen aziz borç, asırlık zamanlardan tarihi temizlemek, üstadın dediği gibi sahte kahramanlardan arınıp gerçek kahramanlarımızı gelecek nesillere tanıtmak ve anlatmak üzerimizdeki aziz vazifelerden biridir. Bugün burada o büyük şahsiyetlerden biri olan Said Nursi Hazretleri’ni daha yakından tanımak için toplanmış bulunuyoruz. FETÖ ihanet örgütünün zihinlerde açtığı tahribat sonrası bu programların hak ile batılın sağlıklı bir şekilde ayrılmasına katkı sunacağına inanıyorum.”

TEFEKKÜR VESİLESİ

Hülya Yakut Üstündağ, "Zamanın Bozduğu Fıtratlar ve Risale-i Nur Yaklaşımıyla Çözüm Yolları" başlıklı konuşmasında, insanların insan fıtratı üzerine doğduğuna dikkat çekerek Risalelerde yer alan ve bu konuyu aydınlatan cümlelere yer verdi.  Fıtrattaki bozulmanın dinamiklerini anlatan Üstündağ, “Bediüzzaman Hazretleri, şirk başta olmak üzere, meyledilmemesi gereken isteklere (hevaya) uymanın, Allah’ı unutmak gibi durumların insanın fıtratını bozduğunu ve inanç dışına attığını ifade etmiştir. İnsanın kendini bilmesi fıtri olduğu için kendinden ve dolayısıyla Yaradan’dan uzaklaşan insanın fıtratının bozulmuş olduğunu ifade etmiştir.” dedi.

Semine Demirci, "Risale-i Nur'da Kur'an Kıssaları" başlıklı konuşmasında,  Bediüzzaman’ın Risalelerinde, Kur’an’daki kıssaları nasıl anlamamız ve nasıl hisse çıkarabileceğimiz konusunda rehberlik ettiğini ifade ederek “Risalelerde Kur’an kıssalarını nasıl anlamamız lazım olduğuna dair yönlendirmeleri çok anlamamış ve vizyonu çok iyi değerlendirememişiz aslında. Bediüzzaman bütün Kur’an kıssalarını Risale-i Nur’da bir şekilde zikretmiştir. Kıssalardaki hisseleri örneklendirerek bize sunmuştur.” dedi. Risalelerden kıssaları değerlendiren örnekler sunan Demirci, bu tür örneklerin tefekküre vesile olduğunu dile getirdi.

Berrin Göncü Işıkoğlu, "Farkındalık Temelli Psikoterapilerin Risale-i Nur'daki Bazı İzdüşümleri" başlıklı konuşmasında, psikoloji disiplinlerinden yola çıkarak Risalelerde psikolojik destek ihtiyacına cevap veren noktaları sıraladı. “İnsan iç âlemi ile doğru iletişim kuramadığında hayat ona zindandır. Bu durumun ancak şefkatle aşılabilir. Bediüzzaman sadece insana değil, kırık bir çay kaşığına bile şefkat gösterebilirdi.” diyen Işıkoğlu, dinleyenlere topluca bir psikolojik deney uyguladı.

1-025.jpg2-024.jpg3-021.jpg4-016.jpg

Bu haber toplam 2300 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim