• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Bergama'da Bir Balkan Köyü: Yeniköy

Bergama'da Bir Balkan Köyü: Yeniköy
Neler yaşamış olmalılar ki; oradaki mallarını tez elden yarı fiyatına satarak İzmir’e gelir, arda kalan akrabaları ve önü sıra gelecek nesilleri için yeni gayretlere girişirler.

Merhum dedemler (annemin babası Ahmet Ulaş ve Ahmet dedemin babası Memiş Ulaş) harp vakitlerinde Yugoslavya’dan şu an sınırı Türkiye olarak çizilen kendi topraklarına gelirler. Suriye hicretinde de durum bugün böyledir, kendi topraklarındadırlar. Müslüman ecdadımızın Müslümanca yaşamak için fethettiği bu aziz topraklarda… 

Memiş Dedem, Makedonya’nın Agini ismini verdikleri ağalarından, beylerinden biridir. Neler yaşamış olmalılar ki; oradaki mallarını tez elden yarı fiyatına satarak İzmir’e gelir, arda kalan akrabaları ve önü sıra gelecek nesilleri için yeni gayretlere girişirler. İzmir valisi ile görüşmeler yaparak Bergama’dan bir arazi satın alırlar. Ve buraya Yeniköy ismini verirler.

Yeni bir köy… Yepyeni umutlar… Hayaller, dualar… Ve Balkanlardan bohçalarına koydukları onca ahlak, onca öğreti, onca gelenek, onca temizlik, onca çalışkanlık, onca dürüstlük…

Bir yerde hicret varsa…

Bir yerde hicret varsa, Allah hicret edilen yerleri, muhacirler eliyle tazeleyecek demektir. Bugün Suriyeli muhacirler de imanları ve İslam’a bağlılıklarıyla aramızdalar. Önlerine konulan onca engele karşı biraz daha sabırlı olmaya çalışarak… Mesela Suriyeli bir insana “Namaz kılıyor musunuz?” sorusunu soramazsınız. Bu onun için haysiyet meselesidir. Yaşadığımız topraklarda namazsızlığın normalleşmesi, onların kabul ettiği ya da gördüğü, alıştığı bir şey değildir. Böyle bir soru karşısında “Bu nasıl soru?! Biz Müslümanız, elhamdülillah…” cevabı alınacaktır. Suriyeli kız çocukları başörtüleri ve tesettüre olan bağlılıklarıyla, ahlak giysilerinden soyunmuş insanların arasında canlı ayet olarak gezmektedirler. Küçücük bir Suriyeli oğlan çocuğu, “Bana dokunma, sen bir hanımsın, ayıpp!” diyebilecek iman mekanizmasına sahiptir.

“Her halleri muhteşemdi o insanların”

Bu ve benzeri misaller gibi, bir vakitler Balkanlardan hicret eden ecdadımız da Balkanlardaki tertemizliklerini buralara getirmişlerdir. Bunu, yakınlarda yapmış olduğum Yeniköy ziyaretimde annemin çocukluk arkadaşları sevgili büyüğüm Mehmet Amca ve hanımı da gözlerindeki hasretle dile getirdiler:

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/24648/bergamada-bir-balkan-koyu-yenikoy

Bu haber toplam 2154 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim