• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Beril Dedeoğlu: Bir anlaşma, bir anlaşmazlığın işareti olabilir mi?

Beril Dedeoğlu: Bir anlaşma, bir anlaşmazlığın işareti olabilir mi?
2. Dünya Savaşı biteli yetmiş dört yıl oldu ama savaş öncesinde çatışmalara neden olan konuların bazıları bugün bile sorun olmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi, Rusya ile Japonya’nın hukuken hala savaş halinde olmalarıyla ilgili.

Savaş sonrasında iki devlet arasındaki en önemli anlaşmazlık konusu olan Kuril Adaları sorunu çözülememiş ve bugüne kadar da bu konu iki devlet arasında anlaşmazlık konusu olmaya devam etmişti. Savaşa yol açan sorunlardan biri çözülmediğinden SSCB ve Japonya savaşa son veren anlaşmalar niteliğinde bir akit imzalamamışlar, dolayısıyla da savaş hali statüsünde kalmışlardı. 

Kuril Adaları, Büyük Okyanus ile Japonya-Rusya arasındaki Ohotsk Denizi arasında adeta bir tel örgü gibi dizilmiş 56 adacıktan oluşur. Daha önce Japonya’ya ait olan bu stratejik adalar 1946 yılında SSCB tarafından işgal ve ilhak edilmişti. 1956 yılında SSCB en güneydeki dört adanın Japonya ile eşit paylaşımını öngören bir anlaşma gündeme getirmiş ancak ABD Japonya’nın hala affedilmediği gerekçesiyle SSCB’nin bu anlaşmayı hayata geçirmesine engel olmuştu. 

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/bir-anlasma-bir-anlasmazligin-isareti-olabilir-mi-yazi-1424638/

Bu haber toplam 434 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim