Beril Dedeoğlu: Brexit’in stratejik boyutları

Beril Dedeoğlu: Brexit’in stratejik boyutları
Berxit süreci, çok sancılı bir hal almış durumda. Sorunların başında, AB ile Birleşik Krallık hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın, kuralların nasıl işleyeceğine açıklık getirmemesi bulunuyor. Bu da pazarlık ortamının devamına neden oluyor.

En hassas konulardan birisi, üye olmayan Birleşik Krallık ile ortak pazarın sürdürülmesi. Bu, Türkiye ile devam eden gümrük birliği gibi bir konu değil, çok daha kapsamlı içeriğe sahip. Eğer üye olmayan bir devletle ortak pazar sürdürülecekse, bu ekonomik ilişkilerin eskisi gibi devam etmesi ama Birleşik Krallık’ın siyasi ve sosyal hiç bir sorumluluğu üstelenmemesi demek. 

Ortak Pazar işlemeyecekse, bu sefer de Birleşik Krallık ile yapılan ticaretten sadece bu ülkenin değil diğer devletlerin, başta da Fransa’nın çok büyük zarar görmesi söz konusu. Dolayısıyla Fransa’da siyasetçiler İngiltere’den kurtuldukları için seviniyor olabilirler, ancak iş çevreleri bu sevince ortak değiller. İngiltere sınırına gelen kamyonlar Fransa gümrüğünde kilometrelerce kuyruk oluşturduklarında, gerçekle yüzleşmek durumunda kalacaklar. 

  

İrlanda ve İskoçya’nın geleceği  

Birleşik Krallık uzlaşmadan da AB’yi terk edebilir; maliyetine katlanmayı seçebilir. Ancak sorunlar sadece ekonomik konularla sınırlı değil. Avrupa siyasi haritasında değişiklik yaratabilecek konular da söz konusu. 

Devamı: http://www.star.com.tr/yazar/brexitin-stratejik-boyutlari-yazi-1408734/?utm=gazeteoku&utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 376 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim