• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Beril Dedeoğlu'ndan: Silahlara veda

Beril Dedeoğlu'ndan: Silahlara veda
Terör, düzenli ordularla mücadeleyi imkansız hale getiren bir araç. Teröre başvuranlar, hedef aldıkları ülkenin askeri güçlerinin harekete geçmesini, hatta yıllarca mücadele vermesini ve sonunda da başarı kazanamamasını amaçlarlar.

 El-Kaide, ABD’yi önce batağa çekip yıllarca zor durumda bıraktıktan sonra ekonomik krize girmesine yol açmamış mıydı? Bu süreç sonunda siyahi birinin başkan olmasına bile razı olacak bir toplumsal dönüşüm yaşanmamış mıydı?

Terör, düzenli olarak asker ve sivillerin ölmesini sağlar, hedef aldıkları ülkenin ekonomisini tüketir, üstelik de tüm siyasi davranışların terör üzerinden şekillenmesine yol açar. Teröristler hedefe koydukları ülkenin sadece iç yapısını değil, dış ilişkilerini de belirlerler. Teröre başvuranları destekleyenlerin düşman devlet, mücadeleye yardım edenlerin de dost devlet sayılmasını sağlarlar.

Neredeyse cumhuriyet tarihindeki üç nesil, Türkiye’nin iç ve dış siyasetinin terörle şekillendiğine tanıklık etti. Silahlı mücadele, kimsenin kazanmadığı bir oyun olarak yıllarca her toplumsal kesimin ve her siyasi partinin davranışlarının merkezine oturdu. Bu çıkmazda, kabul etmek gerekir ki sadece silah gücüyle siyaseti belirlemeye meraklı çevreler kazançlı çıktı.

Konjonktür değişti

İçinden geçmekte olduğumuz konjonktürde, terör uluslararası güç dengelerini düzenlemekte. Teröre başvuranlar, küresel ya da bölgesel güçlerin ittifaklar oluşturmasını ya da karşı ittifaka geçmesini hedefliyorlar. Bu durumda büyük güçlere karşı eylem yapma kapasitesi ya da amacı olmayan terör örgütleri de giderek etkisiz hale geliyorlar.

Devamı için: http://haber.star.com.tr/yazar/silahlara-veda/yazi-1006048

Bu haber toplam 590 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim