• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Beril Dedeoğlu'ndan: Yeni tarz savaşlar

Beril Dedeoğlu'ndan: Yeni tarz savaşlar
Günümüzdeki bazı göstergeler, devletler arası mücadelenin klasik savaş yöntemlerine geri dönüldüğünü düşündürüyor. NATO’nun Libya müdahalesi; ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’le mücadele kapsamında yapılan bombardımanlar bunlardan bazıları.

Günümüzdeki bazı göstergeler, devletler arası mücadelenin klasik savaş yöntemlerine geri dönüldüğünü düşündürüyor. NATO’nun Libya müdahalesi; ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’le mücadele kapsamında yapılan bombardımanlar bunlardan bazıları.

Kaçıncı nesil savaşlar olarak adlandırılırlar bilinmez ama, tüm bu yeni savaş biçimlerinde bazı ortak noktalar bulunuyor. Hepsinde iktidarla mücadele eden muhalif gruplar var; dertleri ya devleti ele geçirmek ve rejimi devralmak ya da devlet içinde kendilerine bir iktidar ve egemenlik alanı yaratmak. Hepsinde, çatışmalarda epeyce insan öldükten sonra yapılan uluslararası askeri müdahaleler var. Bu müdahaleler, bir ülke liderliğinde oluşan koalisyon tarafından gerçekleştiriliyor ve genel olarak seçilen hedefe hava bombardımanı yapılıyor. Yine hemen hepsinde, destek verilen tarafa “askeri eğitim” adı altında asker gönderiliyor.

Sayıları 300 ile 1000 arasında değişen eğitici askerler, öğretmenmiş gibi tanımlanmakla birlikte, bunlar savaşın havadan değil karadan müdahale aşamasını ima ediyor. Örneklerde ortak olmayan konu ise, koalisyon güçlerinin bazı yerlerde muhalifleri, bazı yerlerde ise iktidarları hedef almaları.

Yemen örneği

Benzer durum Yemen’de de yaşanıyor. Suudi Arabistan liderliğinde Arap ülkelerinin katılımıyla kurulan bir koalisyon, 26 Mart’ta Şii Husiler’e karşı askeri operasyon başlatmıştı. Operasyona, “Kararlılık Fırtınası” gibi amacını da uygulamayı da bir nefeste anlatan bir isim verildi; kararlılığın ifadesi olarak da yaklaşık bir ay içinde 145 hava saldırısı düzenlendi.

Diğer örneklerde olduğu gibi Yemen müdahalesinde de operasyonlar ile  BM kararları eş zamanlı çıkarıldı. Operasyonun üst başlığı insani müdahale olmakla birlikte, Suudi Arabistan açıkça İran’ın Husilere yaptığı gizli silah yardımlarına işaret ederek bu müdahalenin “Yemen’i İran’a kaptırmama” savaşı olduğunu söylemiş oldu.

Devamı için: http://haber.star.com.tr/yazar/yeni-tarz-savaslar/yazi-1023397

Bu haber toplam 475 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim