• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Beş asırlık kütüphane bugün özel mülk

Beş asırlık kütüphane bugün özel mülk
Prizren'in Suzi Çelebi Mahallesi 500 yılı geride bırakan bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Suzi Çelebi tarafından yaptırılan kütüphane bugün özel mülk olarak kullanılıyor.

Kosova'nın tarihi kenti Prizren, zengin Osmanlı tarihini saklayan yapılarla bezeli. Kentin her köşesindeki yüzyıllardır ayakta duran eserler geçmişin izlerini bugüne taşıyor. Bu eserlerden biri de, Suzi Çelebi Mahallesi'ndeki 500 yıllık kütüphane.
1513'de Suzi Çelebi tarafından yaptırılan kütüphane, bugün özel mülk olarak kullanılıyor. İçindeki el yazması eserlerse, Suzi Camii'nin hemen yan tarafındaki yeni kütüphanede muhafaza ediliyor. Tarihi yapının geri kazanılmasındaki hukuki mücadeleyse, Prizren İslam Birliği tarafından yürütüyor.
Kosova'nın en eski kütüphanesi
Prizren İslam Birliği Sekreteri Orhan Bislimay, Suzi Çelebi Kütüphanesi ile ilgili şu şekilde konuştu: "Prizren İslam Birliği için Suzi Çelebi Kütüphanesi ayrı bir önem taşıyor. Burası Kosova'nın en eski kütüphanesi. Buradaki el yazması Kur'an-ı Kerim ve kitapların bir kısmı, Priştine Ulusal Kütüphanesi'nde muhafaza ediliyor.
Burada İslami kitapların yanısıra, birçok alanda kitap mevcut. Ne yazık ki şimdi bu kütüphane özel mülk olarak kullanılıyor. Kütüphaneyle ilgili dava sürüyor ve bizim dileğimiz bir an önce bir çözümün bulunması. Amacımız, kültürümüzün bekçisi bu özel yapının, kültür anıtlarımızın arasına alınması ve aslına uygun hale getirilmesi. Davayı kazanmamızla birlikte, Suzi kütüphanesi 1513 yılındaki haline dönüştürülecek."

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19884/bes-asirlik-kutuphane-bugun-ozel-mulk-video.html

Bu haber toplam 787 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim