• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Beşinci Şubeler Buluşması Ankara'da Yapıldı

Beşinci Şubeler Buluşması Ankara'da Yapıldı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 5. Şubeler Buluşması 22 Şubat 2013 Cuma günü TYB Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. 5. Şubeler Buluşması’na TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D.

Toplantı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Efe’nin Kur’an-ı Kerim tilâveti ile başladı. Ardından selamlama konuşması için kürsüye gelen Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Kurtoğlu, Onur Ödülleri, Yaşayan Yazarları Anma toplantıları, Mehmet Âkif Ersoy ve Şehir Sempozyumları’nın TYB’nin büyüklüğünü göstermesi açısından dikkate şayan olduğunu belirterek “1978 yılında üç-beş arkadaşın samimiyetle kurduğu bu dernek, şimdi ülke sınırlarını aşmış, artık uluslararası kültürel ortamda varlığını hissettiren büyük bir kültür ve düşünce kuruluşuna dönüşmüştür " dedi.

Genel Başkan İbrahim Ulvi Yavuz ise, 2013 yılının Türkiye Yazarlar Birliği’nin 35. kuruluş yıldönümü olduğunu belirterek, Birliğe uygun kutlamaları yapma çabası içinde, öncelikle Sayın Cumhurbaşkanını heyet halinde ziyaret ettiklerini, Kırgızistan’ın Bişkek şehrinde yapılacak Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleninin himayelerinde yapılması talebini, Sayın Gül’ün kabul ettiklerini dile getirdi. Yavuz, “Nisan ayında ödül töreni yapacağız. Ardından 2. Ahlak Şurası’nı Konya’da gerçekleştireceğiz. Yaşayan yazarlara vefa programı düzenleyeceğiz.” diyerek 35 yılın şiirini, 35 yılın hikâyesini gündeme getirip tartışacaklarını söyledi.

Toplantıda üç neslin bir arada bulunduğunu ifade eden TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan,” Türkiye’de dernek, vakıf benzeri kuruluş meydana getirmek hususunda yaygın bir anlayış var. Dernekler Masasının defterlerine baktığımızda on binlerce derneğin olduğunu görürüz. Ama biliyoruz ki, çok sayıda derneğe, vakfa rağmen herkesin ismini hatırlayacağı kuruluş da çok az. Bizde bir şeyler kurmak hevesi, ihtirası var. Aslolan, kurmak değil, kurduktan sonra yaşatmaktır. TYB bunu başardı. 35 yaşına ulaştı. Bizim neslimiz bu noktaya getirdi. İnşaallah sonraki nesilden de ümitliyiz.” dedi. TYB’nin gönüllülük esasına göre kurulduğunu kaydeden Doğan, 35 yıldır başka güçlere sırtlarını hiçbir zaman dayamadıklarını, onlar ile ilişkilerini iyi tuttuklarını ifade etti. Bugünkü Türkiye’nin oluşmasında kültürel arka planın rolüne dikkati çeken D. Mehmet Doğan, “Kurumlar, kültürel geçmişi unutmuş gibiler. Kültürel arka plandan söz ediyorlar ama kültür zeminini güçlendirici bir çalışma göremiyoruz. Gelin, tekrar hafıza tazeleyelim, işbirliği yapalım diyerek, derneklere, sendikalara yazılar gönderdik. Bir tek Server Vakfı’ndan cevap geldi. Üzüntü duymuyoruz. Yola çıktığımızda da bu şekildeydi. Bu, azmimizi kırmaz. Yaptığımız bütün işlerin Allah rızasını tahsile yönelik olduğunu düşünüyoruz ” dedi. 35. yıl kutlamalarına yönelik, sonraki arkadaşlara model olması amacıyla zengin bir program oluşturduklarını söyleyen Doğan, temel başlıkların yanında, Kırgızistan Bişkek’te yapılacak 10. Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleninin daha görkemli olması için çalıştıklarını vurguladı. Başka uluslararası faaliyetlerin de olacağını duyuran D. Mehmet Doğan, Tarihî Roman, Romanda Tarih Sempozyumu ve Ahlak Şurası’nın bu sene ikincisini yapacaklarını ifade etti. Ayrıca iki temel faaliyet daha yapmayı istediklerini belirten Doğan,” 70 yaşını aşmış üyelerimiz ile ilgili bir toplantı yapmayı planlıyoruz. Onları unutmadığımızı göstereceğiz. Bunun dışında kültürümüze katkıda bulunanlar için de toplantılar yapacağız. Tarık Buğra ile 75 Yıl Programı, bu alanda bir ilk oldu. “dedi.

Oturum Başkanlığını Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu’nun yaptığı toplantıda söz alan Şanlıurfa Şubesi Başkanı Cuma Ağaç ise, 35. yıl etkinliklerine bir sempozyumla katkıda bulunacaklarını söyledi.

Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, “TYB ve Kültür Hayatımız” başlıklı konuşmasında,” Hepimizde yeni dönemde hükümetin ekonomik düzenlemelerden sonra kültüre ağırlık vereceği beklentisi vardı. Ne hükümetin ne belediyelerin kültürel programları olduğunu düşünüyorum. Devlet Planlama Teşkilatı neyi planlıyor? Kültürü değil, ekonomiyi planlıyor. Buna ihtiyaç var. Arka planları bu yolda geçmiş dostlarımızın ön planlarında kültür yok.” dedi. Sivil toplum kuruluşlarının çoğaldığını söyleyen Kırlangıç, kültürel işlere rağbetin arttığını kaydetti. Şubelerin kültürel açıdan bulundukları şehirde birinci derecede kültürün temsilcisi olduklarını belirten Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İstanbul’un başlı başına bir kültür mekânı olduğuna, bir şehirde TYB’nin olmasının o şehre anlam katacağına dikkati çekti.

Genel Sekreter Yardımcısı Murat Erol ise Şubelerin tüzükte uymaları gereken kuralları, çizdiği hukukî çerçeve içerisinde anlattı.

İllerin kültür envanterlerini çıkarmaları gerektiğini ifade eden TYB üyelerinden Hüseyin Albayrak, bununla daha güzel çalışmaların ortaya konulabileceğini söyledi. İl ansiklopedilerinin yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Albayrak, Şubelerin bu tür çalışmalar ortaya koymalarının öneminden bahsetti.

“Son üç çeyrek yüzyılda reddi miras ettiğimiz için tarihimize ve medeniyet değerlerimize sırt çevirmişiz.” diyen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan, bazı araştırmacılara göre STK tarihinin son derece yeni olduğunu belirterek, “Osmanlı medeniyeti aynı zamanda bir STK medeniyetidir. Öteki adıyla vakıf medeniyetidir.” dedi. Gönüllü kuruluşlar nezdinde elde edilmesi çok zor bir itibara sahip TYB’nin yaptıkları ile hem resmi kurum, kuruluşlara hem de öteki STK’lere model oluşturduğunu kaydeden Fidan, bunların bir STK için son derece önemli meziyetler olduğunu belirterek “TYB’nin öteki kuruluşlardan ayrılan en önemli vasfı, hasbi bir kuruluş olmasıdır.” dedi.

İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, üzerlerindeki ağır sorumluluğa dikkati çekerek, son altı ayda birçok etkinliğe imza attıklarına, Edebiyat Mevsimi’ni kitaplaştıracaklarına, dergi editörleri birliği kurduklarına, vefat edenleri anma programları yaptıklarına değindi.

Bursa Şubesi’nden Cemil Kılıç, faaliyetleri iki mekânda yaptıklarını, okur-yazarlık okuluna bu sene 400 civarında müracaat olduğunu, ayrıca tasavvuf kültürü okulu açtıklarını söyledi.

Yeni yerlerine kavuştuklarını dile getiren Erzurum Şubesi’nden Hanefi İspirli, şubeleri kişilere bırakmamanın önemine değinerek, gençlik kolları kurmayı düşündüklerini ifade etti.

Kahramanmaraş Şubesi’nden Hasan Ejderha, gönüllü kuruluşların tümünün kendileriyle faaliyet yaptıklarını vurgulayarak,” Belediye ile ilişkimiz olmadığı için hiçbir sorunumuz yoktur.”dedi.

Trabzon Şubesi Başkanı Haydar Çoruhlu ise, Ahi Evran ile birlikte aynı zamanda Muallim İbrahim Cudi’yi de anmayı planladıklarını belirtti.

Gaziantep Şubesi Başkanı Metin Zirek, Mesnevi Okumaları yapmaları dışında, Hıdırellez’de 3000’e yakın kitap dağıttıklarını söyledi.

Senaryo yazımı konusunda eğitim verdiklerini anlatan Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet İlhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan proje desteği aldıklarını, 30 Mart’ta Yazarlar Şurası’nı toplayacaklarını kaydetti.

İzmir Şubesi’nin geç kurulmuş bir şube olduğuna değinen Başkan Harun Özdemir, derneğe her hafta gelenler arasında Hristiyan, Alevi, Çingene vatandaşların bulunduğunu söyledi.

2.Ahlak Şurası’nın Konya’da gerçekleşeceğini hatırlatan Şube Başkanı M.Ali Köseoğlu, şube olarak Necip Fazıl’ı, yapacakları bir programla yâd edeceklerini duyurdu.

5.Şubeler Buluşması, D. Mehmet Doğan’ın değerlendirme konuşması ile sona erdi.

Haber: Sami Terzi

bulusma1bulusma2bulusma3bulusma4bulusma5bulusma6bulusma12bulusma13bulusma14bulusma15bulusma16bulusma17bulusma18

Bu haber toplam 1627 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim