• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Beyazıd Hamamı müze oldu

Beyazıd Hamamı müze oldu
2010 yılında başlayan kapsamlı bir çalışmayla restore edilen Tarihi Bayezid Hamamı, 2015 yılı Mayıs ayında 2. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi olarak hizmete açıldı.

On altıncı yüzyılın ilk yıllarında inşa edildiği bilinen, benzerlerine kıyasla daha gösterişli ve daha büyük bir yapı, Sultan 2. Bayezid Külliyesi’nin bir parçası olan Bayezid Hamamı. Erkek ve kadınlara ait ayrı kısımların bulunduğu yapı, çifte hamam olma özelliğine sahip.

Bayezid Hamamı geçmiş yüzyıllarda önemli tarihsel olaylara da şahit oldu. Sultan 3. Ahmed’in tahttan indirilmesi ve Sadrazam Nevşehirli Damad İbrâhim Paşa ile diğer devlet ricâlinin öldürülmelerine yol açan 1730 yılındaki ayaklanmanın bu hamamda hazırlandığı söylenir. Ayaklanmanın elebaşısı olan Patrona Halil’e izafeten burası aynı zamanda Patrona Hamamı olarak da biliyor.

Müzede neler var?

Yüzyıllara meydan okuyan hamamın 2010 yılında başlayan kapsamlı restorasyon çalışmaları sonlandı ve bu yıl müze olarak hizmete açıldı. Müze Müdiresi Dr. Arzu Akkaya, Bayezid Hamamı ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “İstanbul Üniversitesi’nin uhdesinde bulunmakta hamam ve 25 Mayıs 2015 tarihinden itibaren de 2. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi olarak faaliyet göstermekte. Uzun bir süre restorasyona girdi binamız ve geçtiğimiz Mayıs ayında da müze olarak açılışı gerçekleştirildi.”

Müzede Türk hamam kültürüne ait çok sayıda obje sergileniyor. Türk hamamına ait her türlü detay cam vitrinlerde ziyaretçisiyle buluşuyor. Panolardaysa Türk hamam kültürünün Avrupa’daki yansımaları yer alıyor. Osmanlı topraklarına seyahat eden Avrupalı seyyahların dikkatlerini çeken konuların başında Türk hamamları geliyordu. Müzede yer alan panolarda da bu seyyahların Türk hamamları hakkındaki notlarına yer verilmiş. İtalyan seyyah Edmondo de Amicis’in Türk hamamlarına ait düşünceleri de müzede okunabilir.

Müze, bu eserlerin yanı sıra restorasyon sırasında ortaya çıkan Bizans ve Osmanlı dönemine ait bulgulara da ev sahipliği yapıyor. Türk hamamının tarihini kayıt altına alanOrhan Yılmazkaya’ya ait "Türk Hamamı" kitabından sonra, 2. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi de bu tarihi görselliğe taşıma noktasında büyük önem taşıyor.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/21338/beyazid-hamami-muze-oldu-video.html

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim