• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Bilal Kemikli: Kadim Şehrin Hangi Sokağına Çıksa Yolum, Orada Bir Şiir Kokusu Alırım

Bilal Kemikli: Kadim Şehrin Hangi Sokağına Çıksa Yolum, Orada Bir Şiir Kokusu Alırım
Hem akademisyenliği hem de özel ilgisi dolayısıyla kültür ve edebiyat dünyasının içinde yer alıyor Bilal Kemikli. Kendisiyle yürüttüğü çalışmalardan Bursa’ya, tasavvuftan içinde bulunduğumuz ahvale birçok konuyu kapsayan güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Türk İslam edebiyatı alanında akademik çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Bilal Kemikli, şu an Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görevli. Üretken bir kalem diyebileceğimiz Kemikli çalışmalarını çok bekletmeden kitaplaştırıyor.

Tanıyanlar bilir, Kemikli hoca kibirden uzak, gönlü geniş biridir. Tasavvufla ilgisi sadece akademik çalışmadan ibaret değil. Bu yolun yolcusu bir anlamda. İnsanlara yararlı olmak için dilinin döndüğünce, elinin erdiğince çabalıyor. Gönül ehlini tanıtmak için gayret sarf ediyor, projeler geliştiriyor.

Hem akademisyenliği hem de özel ilgisi dolayısıyla kültür ve edebiyat dünyasının içinde yer alıyor Bilal Kemikli. Kendisiyle yürüttüğü çalışmalardan Bursa’ya, tasavvuftan içinde bulunduğumuz ahvale birçok konuyu kapsayan güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Bilal Kemikliyle ne zaman konuşsam kendi kendime “Edebiyatçı olacakken yanlışlıkla akademisyen olmuş” derim. Haklı mıyım hocam? Bilal Kemikli için akademi ne anlam ifade eder, edebiyat ne anlama gelir?

Teşekkür ederim. O sizin kanaatiniz… Ama bu kanaati oluşturan göstergeler nelerdir, bilemiyorum. Ancak sizin ifadenizle söyleyeyim, “edebiyatçılık” ile “akademisyenlik” birbirinden uzak kavaramlar değil. Hele hele edebiyat tarihi, kültür tarihi alanlarında çalışıyorsanız, ister istemez eleştiri, deneme ve anlatı arasında bir şeyler üreteceksiniz. Edebi metin üretmek, elbette ilmi referanslı bir metin üretmekten farklıdır. Fakat şu tefrik edilmeli, edebi metin bazen o referanslı metinden daha derin ve geniş oylumlu olabilir. Zengin okumaların, gözlem ve deneylerin sonucunda yazılan metinler, akademik bilginin yanında sezginin, belki o sanatçı bakışın ihata ettiği derinlikle buluştuğunda kalıcı hale tebdil eder. Okuyucu onu rahatça okurken, sadece bilgi almaz; dimağında bir zevk ve aklında sorular kalır… Bu anlamda metinler yazmayı murat ederim.

Tabii, sorunuz yola çıkış hikâyemi de hatırlatıyor. Şunu söyleyeyim, akademik dünyada varlık gösterme niyetiyle, “işte kariyerimi tamamlayım, unvan alayım” diye yola çıkmadım. Yüksek lisansa disiplinli düşünme ve yazma fırsatı elde ederim diye başladım. Hattı zatında lisan öğrenciliğimden itibaren farklı dergilerde yazıyordum; ama bu yazma faaliyetinin bir alanda derinleşmesi, alakadan ziyade meslek haline tebdil etmesi gerekiyordu. Yola bu niyetle çıktım, ama kader ağını akademik çevre içinde yazacak şekilde ördü. Olanda hayır vardır.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/soylesi/29704/bilal-kemikli-kadim-sehrin-hangi-sokagina-ciksa-yolum-orada-bir-siir-kokusu-alirim

Bu haber toplam 1792 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim