• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Bilal Kemikli Sufi Şairin İzinde: Şiir ve Hikmet

Bilal Kemikli Sufi Şairin İzinde: Şiir ve Hikmet
Bilal Kemikli’nin 'Şiir ve Hikmet' kitabı, birçok insan için kitaplarda ‘donuk’ birer şahsiyet olarak kalan âlimlerimizin, hayatla hemhal olan birer insan olarak portrelerine göndermelerde de bulunuyor. Ahmet Serin yazdı.

Halen Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarına devam eden Bilal Kemikli, sanatı ve hele de edebiyatı hayatının vazgeçilmezleri arasında gören bir edebiyatseverdir aynı zamanda. Bu yönüyle o, akademik çalışmalarına edebiyat çeşnisi de katan bir akademisyendir. Bir toplumun medeniyet iddiasının temel taşlarından olan düşünce ve sanatı mezceder böylelikle. Yaptığı araştırmalardan, gerçekleştirdiği okumalardan elde ettiği çalışmaları da, içinde edebi tat bulunduran ve keyifle okunan birer kitap olarak sunar okurlara zamanı geldiğinde.

Sûfi Şairin İzinde” alt başlığını taşıyan Şiir ve Hikmet kitabı da, bu çalışmalardan biri. Kitabevi Yayınları’nın 646., Bilal Kemikli Kitaplığı’nın 6. kitabı olarak yayımlanan eser şairlerin muhitlerini, bu şairlerin ürünlerindeki hikmetleri ve şairlerin şehirlerini anlamaya yönelik “Kökler: İrfan ve Şiir Muhitleri”, “Mana: Şiir ve Hikmet”, “Mekan: Şiir ve Şehir” başlıklı üç ana bölümden ve toplam iki yüz seksen dört sayfadan oluşuyor.

Kitabına yazdığı “Ön Söz”de Kemikli, şiir-hikmet ilişkisi hakkında kısa ama aydınlatıcı bilgi vermiş. Ahmet Yesevi’nin hikmet sözcüğünü şiir sözcüğü yerine kullandığını ifade eden “(…) bizde Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi ile birlikte ‘şiir’ kelimesinin yerine de kullanılmıştır.” (Bilal Kemikli, Şiir ve Hikmet, Ön Söz, s. X) cümlesi, bu cümledendir.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/26871/bilal-kemikli-sufi-sairin-izinde-siir-ve-hikmet

Bu haber toplam 1925 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim