• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Bilal Sambur'dan: Yeni bir çatışma sürecine doğru

Bilal Sambur'dan: Yeni bir çatışma sürecine doğru
Suruç katliamı, arka arkaya baş döndürücü gelişmelerin gerçekleşmesine yol açtı. Türkiye, içte ve dışta DAİŞ ve PKK’ya karşı askeri hava saldırıları ve operasyonları yapmaktadır.

 Hava operasyonlarının büyük bölümü, PKK’nın medya savunma alanları dediği bölgelerdeki kampları, sığınakları ve  silahlı birimleri imha etmeyi hedeflemektedir. PKK’nın  kayıpları konusunda farklı  veriler medyada yer almaktadır. Medyadaki haberlere göre, saldırılarda PKK’nın lojistik yapısı çökertilmiş ve yüzlerce militan  imha edilmiştir. Saldırılar bittikten sonra operasyonların ortaya çıkardığı  tabloyu daha net görme imkanımız olacaktır.

Hava operasyonlarının başlamasından sonra Türkiye’de ilginç bir tablonun ortaya çıktığını  gözlemliyoruz. Hava saldırıları,   sosyal ve siyasal yapının karakteristiklerinin  kendini net olarak tezahür ettirmesini sağlamıştır.

Toplumun   bağımlı olduğu kurum devlettir. Toplum için  asıl olan devlet otoritesinin  sarsılmamasıdır. Toplumun  büyük bölümü, hava operasyonlarını devletin PKK’ya gücünü göstermesi olarak okumakta ve operasyonlardan gurur duymaktadır. Hava operasyonları sosyal psikoloji açısından  ulusal gururu kabartan ve okşayan  etki yaratmıştır. Ulusal gurur denilen şey aslında devlete duyulan güven ve bağımlılıktır. Devlet kendisine duyulan güveni hak ettiğini askeri operasyonlarla  tatmin ettiği zaman, toplumun büyük bölümü  askeri güç kullanmayı  onaylamakta ve meşru görmektedir.

Barış sürecine toplumsal desteğin  yüksek olduğu vurgulanarak sosyal desteğin  süreci  gerekli kılan en büyük  olgu olduğu hep ifade edilmekteydi. Bu söylemin aksine  toplumsal ve siyasal yapıda, barışın,  çatışma kadar kökleşmemiş olduğu görülmektedir. Toplum, devlet  ve siyaset, kolaylıkla  barıştan vazgeçip çatışmaya yönelmektedir. Toplumun önemli bir bölümü yeni başlayan çatışmaları ve operasyonları   kolaylıkla desteklemekte ve içselleştirmektedir. Toplumu barış çözümüne ikna etmek için büyük emekler sarf edilmesine rağmen,  çatışma için  toplum  kolaylıkla ikna olmaktadır.

Çözüm süreci sayesinde uzun zamandan beri cenazelerin gelmemesi toplumda büyük bir rahatlamaya ve normalleşmeye neden olmuştu. PKK, hava operasyonlarına  asker, polis ve sivillere karşı  gerçekleştirdiği eylemlerle karşılık  vermektedir. Bu eylemler sonucunda  cenazelerin gelmesi olarak ifade edilen karanlık süreç tekrar yaşanmaktadır. Bu olgu, toplumda büyük bir kaygı ve  umutsuzluğun oluşmasına neden  olmuştur.

Yakın  zamana kadar çözüm süreci, Türkiye tarihinin en büyük siyasi ve sosyal projesi olarak  kabul ediliyordu. Çözüm sürecinin devamının Türkiye’nin  olmazsa olmaz ihtiyacı  olduğu vurgulanıyordu. Mevcut durumda  bu konuda büyük bir söylem değişikliğinin gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Artık çözüm sürecinin  devamının  gerekliliğinden çözüm sürecinin anlamsızlığının ve devamının imkansızlığının  öne çıkarıldığı günleri yaşamaktayız.

Çözüm süreci, ötekileştirilmekte, değersizleştirilmekte ve hiçleştirilmektedir. Çözüm süreci denilen şey, bir bütün olarak   tarihin çöplüğüne atılmaya çalışılmaktadır. Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunların çözüm sürecinden kaynaklandığı propagandası, yoğun bir şekilde ifade edilmekte, Türkiye’nin sorunlarından kurtulması için çözüm sürecinden  kurtulması gerektiği şeklindeki kanaat hakim kılınmaya çalışılmaktadır. Çözüm süreci, bugün günah keçisi durumundadır. Çözüm sürecinin  günah keçisi haline getirilerek değersizleştirilmesi, bundan sonraki barış ve çözüm girişimlerine toplumu ikna etmeyi zorlaştıracaktır.

Devamı için: http://www.milatgazetesi.com/Yeni-bir-catisma-surecine-dogru/71497#.Vbtu5vntmko

Bu haber toplam 645 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim