• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

‘Bir Ankara Şehrengizi’ ‘Ömrüm Ankara’

‘Bir Ankara Şehrengizi’ ‘Ömrüm Ankara’
Vahdet yazarlarından D. Mehmet Doğan’ın ‘Bir Ankara Şehrengizi - Ömrüm Ankara’ ismini verdiği son eseri kitapçılardaki yerini aldı.

Vahdet ya­zar­la­rın­dan D. Meh­met Do­ğa­n’­ın ‘Bir An­ka­ra Şeh­ren­gi­zi - Öm­rüm An­ka­ra­’ is­mi­ni ver­di­ği son ese­ri ki­tap­çı­lar­da­ki ye­ri­ni al­dı. Ha­ya­tı­nın bü­yük kıs­mı­nı An­ka­ra­’da ge­çir­di­ği bi­li­nen ya­za­rın An­ka­ra­’ya ve­fa bor­cu­nu öde­me­si şek­lin­de de de­ğer­len­di­ri­len eser, şe­hir ta­ri­hi­nin önem­li­ce bir dö­ne­mi­ne ışık tu­tu­yor.

Es­ki An­ka­ra­’dan Ye­ni An­ka­ra­’ya ge­çiş­te ta­rih­ten kül­tü­re, eko­no­mi­den sos­yo­lo­ji­ye ge­niş bir alan­da ya­şa­nan sav­ru­luş ve dö­nü­şüm­le­ri ir­de­le­yen eser, da­ha şim­di­den An­ka­ra­’ya da­ir önem­li bir baş­vu­ru kay­na­ğı ni­te­li­ği ka­zan­mış du­rum­da.

Ha­cı Bay­ram-ı Ve­li gi­bi şeh­rin ma­ne­vi ön­der­le­ri­nin ta­nı­tı­mı­nın ih­mal edil­me­di­ği Do­ğa­n’­ın ki­ta­bın­da Ev­li­ya Çe­le­bi baş­ta ol­mak üze­re önem­li sey­yah­la­rın ve ede­bi­yat­çı­la­rın eser­le­rin­den An­ka­ra­’ya da­ir bö­lüm­le­re de ge­niş­çe yer ve­ril­miş. An­ka­ra Kül­tü­rü­’nün oluş­ma­sın­da mi­henk ta­şı ni­te­li­ğin­de­ki Ahi­lik ku­ru­mu­nun şe­hir­de­ki yan­sı­ma­la­rı Do­ğa­n’­ın ele al­dı­ğı ko­nu­lar ara­sın­da ön pla­na çı­kan­lar­da­n…

Ay­rı­ca şeh­rin es­te­tik mi­ra­sı­na da çok bo­yut­lu öz­gün bir ba­kış ge­ti­ren Do­ğan, An­ka­ra ye­rel ida­re­si­nin ‘yan­lı­ş’ ola­rak gör­dü­ğü uy­gu­la­ma­la­rı­na da ki­ta­bın­da ya­pı­cı eleş­ti­ri­ler­de bu­lun­muş.

Gün­lük ga­ze­te ya­zı­la­rın­dan önem­li bir seç­ki­yi de ‘Öm­rüm An­ka­ra­’nın say­fa­la­rı­na ta­şı­yan Do­ğan, şe­hir kül­tü­rü ve ede­bi mi­ras ko­nu­la­rın­da da ka­le­mi­ni ko­nuş­tur­muş. ‘An­ka­ra Ha­va­sı­’ ola­rak su­nu­lan ‘An­ka­ra­’nın bağ­la­rı­’ tar­zın­da­ki ba­zı ha­va­la­rın An­ka­ra mü­zi­ği­ni tem­sil ede­me­ye­ce­ği tes­pi­tin­de bu­lu­nan Do­ğan, ki­ta­bın­da öz­gün tür­kü ör­nek­le­ri­ne de yer ver­miş.

‘Şeh­ren­gi­z’ Di­van ede­bi­ya­tın­da şe­hir­le­rin ele alın­dı­ğı eser­le­re ve­ri­len ge­nel bir isi­m… D. Meh­met Do­ğa­n’­ın ki­ta­bı, ede­bi­ya­tı­mız­da unu­tu­lan bu tü­rü ye­ni­den gün­de­me ge­tir­me­si ba­kı­mın­dan da önem­li­…

İşte D. Mehmet Doğan’ın ‘Ömrüm Ankara’ kitabından bir ‘gerçek’ Ankara havası örneği:

ANKARA’NIN BAĞLARI

Ankara’nın bağlarında üzüm var

Yaşım onbeş efelikte gözüm var

Eylen güzel sana bir çift sözüm var

Bura meydan değil sokak arası

Hem kurşun hem kama yarası

Vurdukları kama değil şiş idi

Beni vuran üç değil beş idi

Beşi de yanımda arkadaş idi..

Yağcıoğlu Fehmi Efe’den alınan türkü

ANKARA’NIN HAKKI ANKARA’YA...

“Gerçek Ankara bir meçhuldür!”

D. Mehmet Doğan’ın ‘Bir Ankara Şehrengizi – Ömrüm Ankara’ isimli çalışmasının arka kapağındaki sunuş yazısından;

“Ankara'yı yazmak, görünen ve gösterilen bildik Ankara'nın ötesine geçerek şehrin binlerce yıllık özünü, ruhunu kavramak ve anlatmak...

Pek çok Ankara kitabı var, fakat hiçbirinde şehrin ruhuna, manasına nüfuza teşebbüs dahi edilmemiş. Bu anlamda Ankara en fazla hakkı yenilmiş şehrimiz. Gerçek Ankara bir meçhuldür; bilmek isteyen de yoktur! Çünkü bilmek bizi yük altına sokar, sorumlu kılar.

Cumhuriyetçiler onu yoktan var ettiklerini ilân ettiler, düpedüz yok saydılar; muarızları ise Cumhuriyetçilerin mabediz şehrine tepki olarak tahkiksiz Ankara düşmanı oldular.

D. Mehmet Doğan, Ankara'nın tarihte ve bilhassa tarihimizdeki yeri; kültürü, iktisadı, mimarisi, musikisi, insanı, yaşayışı... üzerine seksenli yıllardan itibaren bir hayli yazı kaleme aldı. Bu yazılar farklı üslubu ve muhtevası ile dikkat çekti, ilgi uyandırdı. "Ömrüm Ankara" gözden geçirilen bu yazılar yanında, Ankara'nın tarihine, iktisadına, geçmiş hayatına, kültürüne dair, çoğu yeni, hiç bir yerde yayınlanmamış yazılardan oluşuyor”

Na­sıl ula­şa­bi­lir­si­niz?

Ya­zar Ya­yın­la­rı

Tür­ki­ye Ya­zar­lar Bir­li­ği

İk­ti­sa­di İş­let­me­si

Mü­da­fa­a Cad. Mü­da­fa­a Apt. 10/13 Kı­zı­lay / AN­KA­RA

Tel: 0312 417 34 72 - 232 05 71

Bu haber toplam 2319 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim