• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Bir Kitap Yaz, 800 Yıl Okunsun

Bir Kitap Yaz, 800 Yıl Okunsun
İmam Burhaneddin Ez-Zernuci, 'Talim-ül Müteallim' adlı eserini, 593 (m. 1197) senesinden sonra yazmış. Bu eseri daha sonra, İkinci Murâd Hân zamanında İbn-i İsmâil şerh etmiş.

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin kütüphanesinde geziniyorum. Kendime kitap okuyacak bir mekân arıyorum. Bir de baskısı yapılmamış, eskide kalmış, zamana direnmesi için siyah ciltlerle kaplanmış, cilt üzerinde motifler bulunan kitaplara bakıyorum.

Diğer kütüphanelerden biraz farklı göründü ilahiyatın kütüphanesi. Eğitim fakültesinin kütüphanesinde Arapça yayın bulmak pek mümkün değildi. Burada ise yeni yayın bulmak pek ihtimal dâhilinde değilmiş gibi göründü gözüme. Sessiz adımlarla kitap rafları arasında geziniyorum. Ciltler dolusu kitaplar, tefsirler, hadis kitapları, şerhler… Elime aldığım kimi kitaplara göz atıyorum; ilk baskıları 40’lı, 50’li 60’lı yıllarda yapılıp da sonra tekrar baskısı yapılmamış kitaplar var. Antika değerindeler sanırım. Ciltleri sökülmüş, yıpranmış, yırtılmış kitaplar dikkatimi çekiyor. İnşallah beklemekten değil okunmaktan yıpranmışlardır diyorum.

Kendi yayınevinde bulunmayan kitap

Özellikle aradığım bir kitap yok. O yüzden amaçsız bir tarama yapıyorum. Hangi rafta ve nedendi bilmiyorum, kara kaplı bir kitap dikkatimi çekiyor; sayfalar elimde dağılmasın diye dikkatle açıyorum. Hicri 1400 yılında İstanbul’da, Çağrı Yayınları tarafından yayınlanan kitap, şu anda yayınevinin kendi sitesinde dahi bulunamıyor! Listeden çıkmış galiba.

Kitabı elime aldığımda yaklaşık 800 yıl önce yazıldığını bilmiyordum. Kısa bir araştırmadan sonra 800 yıllık bir kitabı elime alıp okuduğumu düşündüğümde kitaba bakışım değişti. İlk İslam akademisi mensupları; Sahabe, Tabiun, Ebu Hanife, Şafii ve diğer müctehidlerin talim ve terbiye usulleri hakkındaki bu kitap: Talim-ül Müteallimİmam Burhaneddin Ez-Zernuci’nin bu kitabını Y. Vehbi Yavuztercüme ve şerh etmiş. Şerhe takılıyorum ve günümüzde de tercüme ve şerh eserler var mı diye düşünüyorum bir an.

 

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/25089/bir-kitap-yaz-800-yil-okunsun

Bu haber toplam 1288 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim