• İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Bir neslin 'BabaHoca'sı idi Sabahattin Zaim

Bir neslin 'BabaHoca'sı idi Sabahattin Zaim
'Sabahattin Zaim bize bir teori değil, bir eylem (amel) tarzı bıraktı, bir duruş bıraktı.' M. Murtaza Özeren, Mustafa Özel’le merhum Sabahattin Zaim hakkında konuştu..

Uzun ömründe birçok neslin yetiştiricisi olmuş, kalıcı işlere imza atmış “Hocaların Hocası”Sabahattin Zaim, bu dünyadan hicret edeli yedi sene oldu. Vefatının yıldönümü münasebetiyle, Hoca’nın talebelerinden Mustafa Özel’le kısa bir sohbet gerçekleştirdik.

Sabahattin Zaim ile ne zaman, nasıl tanıştınız?

Bu soru bir tuhaf geldi bana. Sabahattin Hoca ile sanki hep tanışıyormuşum gibi bir duygu içindeyim. Bizim nesil için bir “BabaHoca” idi. Binaenaleyh, ilk tanışma anı diye bir şey hatırlamıyorum. Üniversite yıllarımızda çeşitli ilmî toplantılara gidip gelirdik. Mesela “İslam’da faiz meselesi” yahut “İslam ve demokrasi” gibi.

Bildiklerinden taviz vermez, ama kimseyi de kırmazdı. Sanki, “insanlar da fikirler kadar önemlidir, aman birbirinizi gücendirmeyin” der gibiydi. İnsanların akılları kadar; galiba akıllarından da ziyade, kalplerine karşı konuşurdu. Doğrudan kalbe seslendiği için de bir BabaHoca olarak algılanıyordu.

Kalbe seslenmeyi biraz daha açar mısınız?

Sadece akla hitap edenlerle de elbette verimli tartışmalar yaparsınız, çok da yararlanırsınız. Fakat bir de bazı insanlar var ki, onları dinlerken “bu adam bana bir şey yutturmaya çalışmıyor; beni aldatmaya çalışmıyor; elini uzatıyor, hayatı ve ölümü benimle paylaşmak istiyor” dersiniz. İşte Sabahattin Zaim böyle birisiydi. Okuduklarını önce kendi kalbinin süzgecinden geçirip öyle aktarıyordu bize. Mesela hazırladığı “Çalışma Ekonomisi” kitabına bakıyorsunuz, her bölüm bir ayet veya hadis ile açılır ve her konu bunlar ışığında incelenir. Aslında muhteva itibarıyla baktığınızda diğer çalışma ekonomisi kitaplarıyla üç aşağı beş yukarı aynı konuları işliyor ama bu işaret ettiğim fark, kitabı özel kılıyor. Sonra okurken “bu adam bana gerçekleri kavratmak ve doğru bir konum aldırmak istiyor ve bu hususta da Müslüman olmanın ne kadar mühim olduğunu hissettiriyor” diyorsunuz. Bu yönüyle kendi kuşağı içindeki insanların da bence birçoğundan ayrıydı.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18883/bir-neslin-babahocasi-idi-sabahattin-zaim.html

Bu haber toplam 863 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim