• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Bir Şehir Tarihçisi Halit Erkiletlioğlu

Bir Şehir Tarihçisi Halit Erkiletlioğlu
T.Y.B. Kayseri şubesince düzenlenen kalem sohbetlerinin bu haftaki konusu “Bir Şehir Tarihçisi Halit Erkiletlioğlu” idi.

Konuşmacı olarak Muhsin İlyas Subaşı, Prof. Dr. Mustafa Erkan ve Prof. Ali Kaya katılacakları belirtilen programa Prof. Dr. Ali Kaya cenaze dolayısıyla katılamadı.

TYB Kayseri Şube Başkanı Vedat Sağlam ise Kitap fuarında olması nedeniyle bulunamadı.

Takdimi Selim Tunçbilek yaptı. Bu programı düzenlemedeki amaçlarının şehrimizdeki kültür adamları arasındaki diyaloğun artmasına katkı sunmak olduğunu ve Kalem sohbetlerinin bu katkı yapmaya devam edeceğini belirtti. Kayseri tarihinin Halit Erkiletlioğlu’nun eserleri atlanarak yazılamayacağını ve bu nedenle önemli bir kalemi programa konuk ettiklerini vurguladı. Bizde cumhuriyet döneminde şehir tarihçiliği çok yenidir. Neredeyse, 1900 yılların başında Hurufat Defterlerinin bu günkü alfabeye çevrilmesiyle başlar. Hurufat defterlerinde yer alan mesleklere yönelik yaklaşımla, şehir yaşantısına yazılı ilgi başlamıştır denilse yeridir. Bu bağlamda Kayseri bağcılığı konusunda önemli bir eseri kaleme alan Halit Bey bu çerçevede önemli bir görev ifa etmişti. Değerli konuşmacılarımızla Halit beyin çalışmaları üzerine eğileceğiz. Sözü öncelikle Prof. Dr. Mustafa Erkan beye vermek istiyorum.

Prof. Mustafa Erkan konuşmasına Halit Erkiletlioğlu’nu otuz yılı aşkın bir süredir yakından tanıdığını söyleyerek başladı. Onu tanımış olmak kendi adıma bir şans. Eserlerinden çok faydalandım. Şehir tarihçiliği konusunda onun Geniş Kayseri Tarihi adlı çalışması bir şaheserdir. O hayatını; Doğru tarihimizi, hayatımızı, dilimizi ve dinimizi doğru anlatmaya adamış biridir. Halit Erkiletlioğlu öğrendiklerini öğretmek amacıyla eserlerini kaleme alır. Bilmediğini “bilmiyorum” diyerek itiraf edebilme erdemine sahip nadir şahsiyetlerdendir. Akademik camia içerisinde bir payeye sahip olmaması onun değil akademi dünyasının ve bizim kusurumuzdur. Diyerek tamamladı. Çalışmalarından örneklemeler yaparak konuşmasını destekledi.

Muhsin İlyas Subaşı ise Halit Erkiletlioğlu düşünce adamlığı ağır basan biridir. Şehir kültürü üzerine kalem oynatan insan sayısı onu geçmez. Halit Erkiletlioğlu onların içinde belgelerden hareketle arkolojik ve etnografik  tarih yazmaktadır. Yazdıkları akademik dünya içinde kaynak niteliğindedir. Şehrimizdeki eksiklikler için Halit beyin eserlerine başvurulabilir. Türkler büyük şehirler ve medeniyetler kurmuşlardır. Fakat onun tarihini yazmakta geç kalmışlardır. Halit Erkiletlioğlu toplum ihtiyaçlarını önceden gören biridir. Dünden Bugüne Türkçe çalışması döneminde Türkçe hassasiyetini ortaya koyan öncü bir eserdir. Halit Beyin yaptığı çalışmalar devlet kurumlarımız tarafından 20 yıl sonra ancak fark edilebilmiştir. 2050 yılında kayseri çalışması buna örnektir. Halit Bey akademik camiaca göz ardı edilerek vebal altına girmiştir. Numismatik alanda kendisi başlı başına bir değerdir. Derviş bir kişiliktir. Bu nedenle yazar kimliği ile mesleki titrini ayırabilmiş biridir. Zaman içinde değerinin daha net anlaşılacağını umuyorum.

Konuşmalardan sonra söz alan Gazeteci Yüksel Kalkan Belediye başkanları sıralaması benim itirazım üzerine Halit Beyin eserine başvurularak doğru yapılabilmiştir. Kendisine bu anlamda şükran borçlu olduklarını ifade etmiştir.

Teşekkür konuşması için kürsüye gelen Halit Erkiletlioğlu ise yetmiş yıllık ömrümün altmış üç buçuk yılını bu şehirde geçirdim. Benim bu birikimi sağlamamada şehrimizin büyük önemi vardır. Ev oturmalarının bana kazandırdığı çok şey olmuştur. Çalışmalarım aslında bu şehre bir teşekkür anlamı taşır diyerek tamamlamış ve  TYB Kayseri şubesine dikkat ve ilgi ile izlenen kalem Sohbetleri programı için teşekkür etmiştir. 

Bu haber toplam 1377 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim