• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Bir tarih daha göçtü

Bir tarih daha göçtü
Kanije, Yemen, Çanakkale... Tarihi romanlaştıran yazarlarımızdan Mehmed Niyazi Özdemir ömrünü düşünceye ve millet bilincine adamış bir alimdi. Kütüphanelerde bir ömür geçirdi.

Yaklaşık bir aydır tedavi gördüğü hastanede geçen Cuma günü hayatını kaybeden tarihçi, yazar ve felsefeci Mehmed Niyazi Özdemir son dönem Türkiye’sinin yetiştirdiği önemli entelektüellerden biriydi. Eserlerinde milli konuları işleyen, Türkiye’nin sosyal yapısı üzerine düşünceler üreten Özdemir, son onlarına kadar yazmayı sürdürdü. Kitapları kadar, uzun yıllar sürdürdüğü gazete makaleleriyle de bugünden yarına kalacak önemli görüşler, açılımlar serdeden yazar, yakın dönem Türkiye’sinin sanat, edebiyat ve siyaset dünyasının önemli şahitlerinden biriydi.

Ne yazık ki Türkiye’de biyografi ve hatırat kitaplarının sayısı az. Yetişmiş önemli değerlerimiz bir bir dünya sahnesinden çekilirken, pek çok hatıra, anı, bilgi ve tecrübe kayıtlara geçemeden onlarla birlikte ebediyete uğurlanıyor. Umarız, Özdemir’in kişisel serüveni unutulmaya yüz tutmadan, kayıtlara geçirilmekte geç kalınmaz.

İLK MAKALE: VATAN

Mehmed Niyazi Özdemir, Moxburg Üniversitesi’nde Prof. Dr. Ditrich Pirson’un yanında “Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler” konulu doktorasını 1976’da tamamladı ve 1988’e kadar Almanya’da kaldı.  “Vatan” başlıklı ilk makalesi 1967’de Milli Hareket dergisinde  okuyucuyla buluşan Özdemir’in köşe yazıları, Tercüman, Türkiye ve Yeni Şafak’ın da aralarında bulunduğu çeşitli gazetelerle Yeni Hafta, Nizam-ı Alem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi, İnsan ve Kainat, Türk Edebiyatı dergilerinde okuyucuyla buluştu.      

VAROLMAK KAVGASI

“Çanakkale Mahşeri” romanıyla 1999’da Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülüne layık görülen Özdemir, 2000 yılında ise Türk Ocakları Osman Turan Türklük Araştırmaları Armağanı’nı aldı.    

Devamı: http://www.star.com.tr/kultur-sanat/bir-tarih-daha-goctu-haber-1342408/

Bu haber toplam 747 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim